Следвайте ни

Натискаме газта със стари гуми и без Гражданска

Първи проверки в акция "Зима"

viber icon

Пловдивски шофьори карат със стари и износени гуми, а понякога и без застраховка "Гражданска отговорност". Това установиха катаджиите при първата "зимна" проверка на пътя. 

Само за час служителите спипаха шестима нарушители на Асеновградско шосе. Униформените инспектираха протектора на гумите, спирачките, както и дали автомобилите имат зимна течност за чистачки. С акт за 2000 лв. беше глобен водачът на служебен автомобил заради липса на сключена гражданска отговорност. Санкцията за физически лица при това нарушение е в пъти по-ниска - 400 лв.

„Бяха връчени и електронни фишове за несъобразена скорост“, обясни инспектор Ботьо Гиргинов от КАТ - Пловдив. Така възрастен мъж получи фиш от 2017 г. за шофиране с 20 км/ч над позволеното. Повечето водачи обаче се разминаха с предупреждение.

Експертите съветват да не караме бързо, защото при хлъзгава настилка високата скорост увеличавала риска от катастрофи. „Ако се движим със 100 км/ч, спирачният ни път ще е около 70 метра. Докато мозъкът възприеме и каже на крака да натисне спирачката, сме минали 35 метра за секунда“, обясни автопилотът Костадин Щерев, който присъстваше на проверките.

При мокри условия, ако колата изгуби сцепление, не трябва да натискаме спирачка. „За да овладеем автомобила, е важно здраво да стиснем волана и да подаваме равномерно газ или плавно да отнемем газта", посъветва пък автомобилният състезател Николай Арабаджиев. Гумите, дори и нови, 4 години след като са произведени, вече губят качествата си наполовина. Грайферът им пък трябва да е поне 4 милиметра.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?