2374
Следвайте ни

Проверяват под лупа безопасността на жп линията в Пловдив

viber icon

Работна група, съставена  от опитни специалисти на ЖП възел – Пловдив, извършва  преглед на съоръженията в гарите - стрелки, коловози, пешеходни пътеки на прелезите и светофарни уредби.

Ревизията се прави  всеки месец, отделно на три и шест месеца и годишно. Ежемесечните проверки се оглавяват от началника на гарата, а в комисията са включени различни специалисти  - по електрическата част на съоръженията, енергослужителите, които следят за контактната мрежа, пътните специалисти.

Това обясни началникът на ЖП възел – Пловдив Гошо Къчков по повод на снимката, публикувана в сайта на „Марица“,  и  запитване на  наши читатели  защо  държавните служители  си губят времето в престой.   

„Снимката е уловила  момент от ревизията на една от стрелките в западната част на Централна гара.  Апаратът на стрелката е отворен, за да се види  дали съоръжението работи правилно.  Специалистите замерват обръщането на езиците, когато сменяме коловоза. Единият от колегите гледа пътя, другият наблюдава данните от апарата, третият  специалист мери прилепването на езиците. Това създава напълно погрешно впечатление, че не се уплътнява времето. Напротив, стриктно се спазва  технологията на проверките, които са изключително отговорни, тъй като  става дума за безопасността на движението“, разказа  шефът на ЖП възел-Пловдив.

Във всяка гара е сформирана  комисия, която ревизира състоянието на железния път, включително и в междугарието.  Според правилника  ежемесечните прегледи се извършват по график между 15-то и 20-то число. 

„Едновременно се проверяват устоите, подпорите и стълбовете на мостовете, като се води изрядна документация. Ревизирането  приключва с подробен  доклад за състава на комисията и състоянието на съоръженията, констатирано от специалистите – дали има габарит, хвърчащи предмети, светофарите и сигнализацията, дали локомотивните машинисти виждат добре  сигналите, обезопасени ли са прелезите“, допълни Гошо Къчков.  

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пътуваща

Пътуваща

18.11.2021 | 11:20

Важно е да се контроилира състоянието на ж.п. линийте и съоръженията за поддръжка.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?