Следвайте ни

Проверка на "Марица": Драконовите лодки на Гребната - по заявка

Атракцията на Гребната е по 6 лева на човек, предоставя се и за тиймбилдинги и организирани детски групи

viber icon

Преди две години общината купи няколко драконови лодки, с които щяхме да возим туристи на Гребната база. Какво стана с тази широко рекламирана атракция и къде изчезнаха тези плавателни съдове? За това попитаха в "Марица" наши читатели. Репортерска проверка показа, че лодките все още ги има, но се ползват  по заявка. Цената за едночасова разходка по канала с драконова лодка е шест лева.

"Атракцията се предлага с предварително записване на групите най-малко от осем души", обясни вчера за "Марица" изпълнителният директор на спортния клуб по кану-каяк "Тракия" Филип Духовников. Той уточни, че заявките се приемат на място - на ул. "Ясна поляна", където се намира тъй наречената Стара гребна база, и по телефона, обявен в сайта на клуба.

Двете драконови лодки, доставени от Полша през май 2017 г., се предоставят и на организирани детски групи, като малчуганите трябва да са навършили поне 10 - 11  години. "Те бяха изработени по наша поръчка и за тях  общината плати 23 000 лева заедно с транспортните разходи, което беше добра цена, припомни зам.-кметът по младежки дейности и спорт Георги Титюков. Лодките са с плоско дъно и изцяло оборудвани с всички необходими реквизити - 40 гребла, 40 спасителни жилетки и по 1 барабан. Екипажът им се състои от 10 души, които гребат, плюс кормчия и барабанчик, който задава скоростта на гребане. 

Атракцията ще се предлага през цялата лятна ваканция. "Всеки, преди да се качи в лодката, минава инструктаж. Обикновено заедно с групата пускаме и наши възпитаници на клуба, тъй като те са подготвени", разказа Николай Бухалов, президент на СК "Тракия" и общински съветник от "Кауза Пловдив".  Шампионът по кану-каяк допълни, че драконовите лодки, които иначе се пазят в хангарите, се спускат на вода и за тиймбилдинги. Тарифата за два часа е 500 лева. Екипажите дори организират състезания, след като и пълнолетните пътници минат през инструктаж. 

Лодките бяха дадени за стопанисване на общинското предприятие "Младежки център", но след това ги прехвърлиха на спортния клуб по кану-каяк. "В Центъра няма спортисти, които да обслужват атракцията и да се грижат за безопасността на пътниците. Спортният клуб по кану-каяк е подготвен добре за такава атракция", коментира Георги Титюков.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

г-жа Бандерова

25.06.2019 | 17:48

Цълуфката на Дракуна!Хвала!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?