Следвайте ни

Провериха 11 строителни обекта в Деня на чистия въздух в Пловдив

viber icon

11 строителни обекта провери Община Пловдив съвместно с Пловдивския общински инспекторат (ПОИ) в Деня на чистия въздух - 7 септември. Инспекциите бяха свързани с аварийни прокопавания и дейности, които могат да са евентуални замърсители нна атмосферния въздух. На всички проверени строителни обекти са дадени предписания съгласно Наредбата за опазване на околната среда на територията на Община Пловдив. Предприети са мерки и за действията по оросяване, овлажняване и използване на съоръжения с всмукателни системи, които да предпазват чистота на атмосферния въздух. Друго предписание на ПОИ се отнася до каросериите на превозните средства като се изисква те да бъдат покрити. Същата мярка важи и за строителните материали, които са извън обектовото изграждане.

Всички предприети действия се осъществяват във връзка с Наредбата за опазване на околната среда на територията на Община Пловдив.

В Международния ден на чистия въздух малчугани показаха как изглежда чистият и зелен град през детските очи. На специално организиран пленер от Община Пловдив и сдружение „БГ бъди активен“ в Цар – Симеоновата градина дечица демонстрираха как да опазим чистотата на въздуха и града ни. Засаждане на дръвчета и цветя бяха част от идеите на децата за справяне със замърсяването на въздуха и опазване на околната среда.

Десетки граждани посетиха и автоматичната измервателна станция „Каменица“, където имаха възможността да проследят качеството на атмосферния въздух в реално време. На всички проявили интерес, специалистите обясниха за основните замърсители и дейностите, които влияят положително на въздуха. Посещенията в пункта се проведоха със съдействието на МОСВ, РИОСВ – Пловдив и Регионална лаборатория Пловдив – ИАОС.

Международният ден на чистия въздух за синьо небе се отбелязва всяка година на 7 септември с решение на ООН. През 2020 г. се проведе първото издание с цел да се повиши обществената осведоменост относно действията за подобряване на качеството на въздуха. Тази година празникът протече под мотото „Здравословен въздух, здрава планета“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?