Следвайте ни

Провал с ремонта на бул. "Дунав". Отново!

viber icon

Реконструкцията на бул. „Дунав”, включена в проекта за воден цикъл, отново се отлага за неопределено време.  Водопровод и канализация скоро няма да се сменят както на този булевард, така и на още 19 улици и участъци в зоната между бул. „Марица”, „Васил Априлов”, „България” и „Победа”. За тези ремонти беше обявена обществена поръчка с две обособени позиции на обща стойност  23 845 861 лева без ДДС, но тя е прекратена със заповед на ръководителя на проекта Борислав Кръстев, който преди това управляваше и транспортния проект на града. Търгът за избор на изпълнители беше насрочен за 12 април и не се е провел, тъй като тепърва трябва да се отстраняват направените пропуски.

От обясненията на Кръстев става ясно, че се налагат съществени промени в условията за подмяна на канализацията. В поръчката, която самият той е подготвил, е било записано, че изделията, които се използват, трябва да бъдат произведени по метода на центробежното леене от GBP - стъклопласт.  Но тъй като има и други методи за производство на тръбите, те трябва да бъдат посочени в условията, за да се даде възможност на повече фирми да участват в търга.

Проектът за воден цикъл се финансира по оперативна програма „Околна среда”. Общата му стойност е близо 115 млн. лева, от които 70 милиона с ДДС са предвидени за модернизация на Пречиствателна станция. Това е поредното отлагане на изпълнението, въпреки че проектът е подготвен още преди 8-9 години. Но и досега с европейските пари в Пловдив не е подменен и един метър от ВиК мрежата. Обществената поръчка за подмяна на водопровод и канализация на бул. "Дунав" и в още два квартала е разделена на три обособени позиции.

През миналата есен, когато се проведе първият търг, беше избран само един изпълнител - фирма "Пътинженеринг", за ремонти в един от кварталите на район "Северен" за 9 млн. лева. За другите две обособени позиции, за които половин година по-късно беше обявен повторен търг, тогава нямаше нито един кандидат.  

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?