2374

Протестите на ресторантьорите продължават, няма да проверяват клиентите

Пловдивски ресторантьори отново ще простират днес от 15 ч. пред РЗИ срещу зелените сертификати, които са част от противоепидемичните мерки. До вчера имаше гратисен период за свободно посещение на заведения и молове.

„Браншът продължава да настоява тестовете за наличие на антитела да се признават и да се включат в сертификатите, държавната администрация да бъде поставена при същите условия като служителите в ресторанти и заведения, а ПСР и антигенните тестове действително да са безплатни, както бе обещано. Ще продължим да протестираме, докато исканията ни се удовлетворят“, коментира за „Марица“ Кръстина Миткова, пловдивският председател на Сдружението на заведенията в България.

Нейните служители масово отказвали да се ваксинират, не били съгласни да си плащат и ПСР, и антигенните тестове, за да останат на работа, а двама вече напуснали. „Аз като работодател не мога да поема и този разход на 100 процента, защото не зная какви сметки за ток ще плащам след увеличението. В краен случай, за да не затворя изцяло обекта, няма да пускаме вътре клиенти, а ще продаваме на две гишета“, каза Миткова.

Нейни колеги, които държат големи заведения в Пловдив са категорични, че няма да проверяват клиентите си дали имат зелен сертификат, и обясниха, че това е друга форма на протест срещу пандемичните мерки.

Вчера отново в цялата страна имаше шествия срещу новите ковид ограничения. 

В София първо се проведе митинг пред НДК, а след това протестиращите се отправиха към Министерството на здравеопазването. Основното им притеснение е към въвеждането на зеления сертификат. Участниците издигаха и лозунги с искане за оставката на здравния министър Стойчо Кацаров.

"Това е за нашите деца, първо се тръгна от възрастните, сега е наш ред, следващите са децата", заявиха протестиращите.

"Против ваксините съм, против това да ми отнемат свободата да работя. И да ми налагат нещо, което аз не желая", каза друга участничка.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?