49

Протестът: Бетонният мастодонт в "Южен" заложен още преди 15 години

Протестът на живеещите в блоковете 1107 и 1111  на ул. „Асен Христофоров” в  „Южен” срещу застрояването с бетонен мастодонт няма как да стигне до отмяна на строителното разрешение. Проектът за 9-етажен жилищен комплекс в частен имот е одобрен от община Пловдив въз основата на подробен устройствен план /ПУП/ приет през 2008 г., съобщи главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов. 

Жителите на "Южен" отново ще протестират тази вечер, този път пред строежа.

Предишният ПУП, който е бил отменен, е предвиждал нова детска градина на мястото на поляната, където доскоро децата ритаха топка, а сега има изкоп и багер.

След реституцията на имота е поискано изменение на ПУП въз основа на Общия устройствен план, според който целият ЖК „Южен” е отреден за обществено и жилищно застрояване. Със същото предназначение е била предвидена територията   между  бул. „Александър Стамболийски”, ул. „Димитър Талев”, „Пор. Въльо Стефов” покрай жп линията и Коматевско шосе и в ОУП от 1983 г. 

Подробният устройствен план от 2008 г., в който беше заложено застрояването на терена на ул. „Асен Христофоров”, е бил обжалван от живеещите в съседните блокове но Експертният съвет за устройство на територията /ЕСУТ/ е отказал да приеме възраженията. Те имаха право да внесат жалба срещу ПУП в съда, но не са го направили и планът е влязъл в сила. 

Арх. Ахрянов разказа още, че проектът на жилищен комплекс е бил входиран още през 2020 г.. „Ние бяхме против. Следващият проект беше по-добър и го одобрихме, като намалихме комплекса с една сграда”, обясни главният архитект. Той допълни, че по проект е предвидено 100-процентно обезпечаване на жилищата с паркоместа, като има и подземен паркинг. Трите сгради са с височина 9 етажа или 27,90 метра, 28 % плътност на застрояване и 45 % на озеленяването. Зелени площи са предвидени между сградите и покрай тях отстрани.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Ще се оправим

Ще се оправим

03.05.2022 | 18:52

Само ако сме единни и си помагаме. В противен случай, всеки ще го осъзнава, когато е сам със съседите.

Отговори
4 1
Незаконно е "ПУП"авото строителство на Ахрянов и баскетБОЛНИЯ

Незаконно е "ПУП"авото строителство на Ахрянов и баскетБОЛНИЯ

03.05.2022 | 17:47

Незаконното строителство на Столипиново го правят за оцеляване. Незаконното строителство на "ГладАрх" Ахрянов е междуселски бабаитлък на комплексиран Послушник. Греховна суетност и горделивост в нарушение на християнското смирение, етика и добросъвест. Съюзът на архитектите САБ и Камарата КАБ не могат да отпратят на заслужен отдих кмета, народен избраник и любимец. По закон обаче Камарата има прерогативи и длъжност да преценява, да степенува и да отказва правоспособност на “дипломирани” от Тимбукту, от ПУЦ, от РабФак, от Варна/Русе (?!?) практикуващи мутри -независимо колко скъпо са си платили за бумажката. При фрапантни издънки когато подобно на Столипински Цар "творецът" си позволи върху Джамбаз Тепе да съчини и изгради свой незаконен идиологически Excrementus Fecalis Maximus в противоречие с Плана, да запречи за туристите обзорната площадка ВЪЗРАЖДАНЕ и да запечата дворцовите мозайки на върха тогава КАБ може да му отнеме професионалната правоспособност. Може да я намали до селски летни кухни или гаражи/септични ями, колкото да се прехранва. Нашият Град си има Дух =Genius Loci= далеч над сергиджийската суета на ЕСК'2019 с паразитиращите заплатаджийски институции пръкнали се. Patina Nobile, която от преструвките с бетонови "античности" се опростачава безвъзвратно. Главен архитект на Пловдив Ахрянов без Конкурс не е никакъв, даже съгражданин не ни е камо ли Кореняк, а е навлек, доведеник на баскетБОЛЕН кадърник мозъклия, маша, Послушник, кукла на конци за далавери. С престъпните си "ПУП"-чета на коляно не може да постави пред свършен факт ОбщУстрПлан и Града. Не. Заповедта му за назначаване ако КАБ откаже правоспособност се обезсилва, подписите му стават невалидни и против закона и “инжинеринговите” им бумащини ИТН отиват в коша. Камарата КАБ ако не изпълнява основната си, жизнената функция за регулиране на професията а дреме като елитарен клуб с висок членски внос =може да се ...закрие. Както през комунистическо каскет-политиКАЛИНКИ да ни назначават #КОЙ да коли/беси в градоустройството и архитектурата

Отговори
18 1
Стар  комунист

Стар комунист

03.05.2022 | 17:36

Колко пари взе ти бе карловски селяндур?

Отговори
8 18
Батко

Батко

03.05.2022 | 17:36

А защо не са обжалвали, а сега мрънкат? Това истина ли е или някой ни заблуждава?

Отговори
17 2
лъжат и крадат

лъжат и крадат

03.05.2022 | 18:00

Открай-докрай е Лъжа-Измама всичкото им крадливо "управление" на Града -който си имаше характер и физиономия и качества- на тълпата заплатаджии от ГЕРБавата КлептоКрация. Увъртанията, че ПУПът бил в сила ототдавна са за прокуратурата (дремеще на заплата и тя...)

Отговори
20 1
Кмете, УВОЛНЯВАЙ, че иде Видовден и ЗА ТЕБЕ

Кмете, УВОЛНЯВАЙ, че иде Видовден и ЗА ТЕБЕ

03.05.2022 | 18:24

Министърът неотдавна разпореди да спрат съчиненията и изпълненията на всевъзможни "Подробни..." =ПУП-ове= с коите се поставя пред свършен факт Градът и ЦЯЛОСТНИЯ Общ Устройствен План на територията. Която ЗАБРАНА прави Ахряновото ПУПче НЕЗАКОННО макар и заварено. Спираш, бе, сульо, коя част от изречението не ти е ясна? Невалидни са увъртанията на плужека че Г7ЗЪТ МИ НЕ Е ОТЗАД

Отговори
15 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?