Следвайте ни

Протестъри искат оставки заради застрояването на "Тексим" -а

Арх. Невена Балчева:  Статутът на зоната се определя от ОУП и Експертен съвет за устройство на територията 

viber icon

За оставка на зам.-кмета на община Пловдив арх. Невена Балчева настоява инициативният комитет  за защита на парка до хотел „Санкт Петербург” начело с неговия председател Асен Костов. 

Невена Балчева

Повод за това е  внесеното от арх. Балчева предложение за изменение на подробен устройствен план на многофункционална зона „Изток” , където навремето беше фабрика за кола кола, известна още като „Тексим”. Теренът се намира между бул. „Шести септември” , Цариградско шосе и ул. „Правда” на границата със Столипиново. Бъдещият квартал се пада точно срещу бившия хотел на Ванко 1, където сега се помещава кметството на район "Източен". 

„ Според този  ПУП се допуска застрояване на квартала до 70 процента и сгради с височина до 50 метра. Категорично сме против, защото Пловдив и без това се задъхва от бетон”, коментира Асен Костов. Комитетът публикува апела си във фейсбук и събира подписка за оставката на арх. Балчева, за да я внесе при кмета Здравко Димитров. 

„Застрояването на зона „Изток” е предвидено още в Общия устройствен план на Пловдив, одобрен през 2007 г. Не е вярно, че застрояването ще бъде 70 % ”, контрира арх. Балчева.   Изменението на ПУП  е направено с решение на Експертния съвет за устройство на територията  /ЕСУТ/, който се оглавява от главен архитект на Пловдив Димитър Ахрянов. 

"ПУП е само рамка, а тепърва по изричното настояване на ЕСУТ инвеститорът трябва да представи обемно – устройствено проучване на територията, в което подробно ще бъдат посочени всички параметри – функцията на сградите, височината,, осигуряване с места за паркиране и транспортен достъп, а също така, което е важно, задължителното озеленяване", обясни арх. Балчева.  

Инвестиционното проучване също ще се обсъжда от ЕСУТ, в който участват и представителите на архитектурните гилдии.  В зона „Изток” са предвидени офис сгради, разрешено е и изграждане на жилища до 20 процента от близо 200 000 кв. метра разгъната застроена площ. Жилищният блок ще е с лице откъм бул. „Шести септември”. 

Против  ПУП на сесията остро бяха се обявили  и съветниците от Демократична България, също притеснени от предстоящото застрояване.  Планът беше гласуван от 23-ма съветници. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Балто

Балто

01.02.2021 | 23:26

Браво за инициативата .

Отговори
3 0
Балтата

Балтата

01.02.2021 | 23:24

Браво за инициативата .

Отговори
2 0
Коко

Коко

01.02.2021 | 20:13

Здравко Димитров е взел парата вече от Куков. Ще задмине мамин ванчо по далавери новото кметче.

Отговори
3 1
Запрян

Запрян

01.02.2021 | 18:04

Тозш път какво ли ще иска този? Много е лесен асенчо малко парички и власт и е готов!

Отговори
4 7
Балтата

Балтата

01.02.2021 | 17:27

Каузата е добра, но като го видя този прост милиционер и всичко започва да ми намирисва! Този и брат му какви измамници са

Отговори
7 7
До Асенчо

До Асенчо

01.02.2021 | 15:43

1. Можеш ли да обясниш застрояването на ъгъла м/у ул. Оборище и ул. полк.Сава Муткуров ? 1.1 Как и с какви пари се строи въпросният ъгъл? (имат ли нещо общо с парите източвани през кредитни карти рег. в САЩ) 2. Защо оставката на зам.кмета, а не на гл.архитект?

Отговори
8 3
ЕБАЛЧЕВА

ЕБАЛЧЕВА

01.02.2021 | 23:17

Много малко герберски тролове , другите къде са

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?