Следвайте ни

Протест и до ВЕЦ Кадиево срещу промените в Закона за водите

viber icon

Рибарски клубове, природозащитници и граждански организации се събраха на протест пред ВЕЦ Кадиево. Причина за недоволството са готвените промени в Закона за водите, с която екоминистерството предлага да отпадне забраната за изграждането на централи в защитени национални територии и зони от европейската мрежа "Натура 2000". Протеста до пловдивксото село събра близо 100 души. 

Освен край централата край Пловдив протеси срещу готвените промени има в още три края на страната. В 16:30 часа протести имаше в триъгълника пред Министерски съвет в столицата и пред водохващането за ВЕЦ Радомирци до Луковит. Паралено с протеста до Кадиево пък събират и недоволни граждани пред ВЕЦ Ели Дере, в близост до село Варвара (Пазарджишко). 

Пред “Марица” Валентин Данаилов - председател на риболовното сдружение Олимпик 2002 каза за ВЕЦ Кадиево, че сдружението се занимава с казуса още от преди да бъде построен. По думите му - централата до Пловдив е пример за това, което промените, предложени от служебния министър Асен Личев могат да причинят не само на природата, но и на жителите на региона. Данаилов напомни и че ВЕЦ-овете не са класифицирани като производители на зелена енергия, а само на възобновяема. 

Гражданите излизат с искане за оттегляне на проекта на служебния министър Асен Личев. Протестът е организиран от риболовни клубове и сдружение "Балканка", които от години подават сигнали до българските институции и жалби до Европейската комисия за нарушения в природозащитното законодателство при изграждането на ВЕЦ. 

Освен граждани и природозащитници, към протеста пред ВЕЦ Кадиево се присъедини и гражданското сдружение „Живот за Брестовица“, които са притеснени, че при облекчаване на режима за построяване на ВДЕЦ-ове е възможно е да се окаже, че проблемите с качеството на питейната вода няма да останат само в Брестовица. Местните жители от Кадиево също се включиха в недоволството. За пореден път протестиращите бяха категорично, че ВЕЦ Кадиево неправомерно са оградили акваторията на река Въча. 

В началото на 2020 г. за подобно предложение на "Обединените патриоти" за отпадане на забраната за ВЕЦ в защитени територии и зони бяха организирани протести и проектът бе замразен. В Европейската комисия също тече наказателна процедура срещу България за нарастването на броя на ВЕЦ, като част от липсата на кумулативна оценка за ефекта от множеството строежи в една и съща зона от европейската мрежа "Натура 2000".

Протестиращите граждани, рибари и еколози бяха категорични, че ще продължат да настояват както за оттегляне на предложените от министър Личев текстове, така и за оставката му. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Рибарчето

Рибарчето

24.08.2021 | 21:21

Всички до един в кауша за дълго време!!!

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?