Следвайте ни

Протест! Черпят с чешмяна вода от Брестовица шефа на ВиК-Пловдив ВИДЕО

viber icon

Да пийне чешмяна вода от Брестовица предложиха на шефа на ВиК-Пловдив Спартак Николов жителите на селото, събрали се на протест пред Областната управа. Новият губернатор  Ангел Стоев свика там спешна среща заради проблема с негодната за пиене вода. 

Отвън има голяма група хора от Брестовица, които носят плакати "Искаме чиста вода" и "Не искаме вода с манган".

Жителите посрещнаха с мощни освирквания и дюдюкания Спартак Николов, докато той влизаше в областната управа. Емануела Караманова от инициативния комитет "Живот за Брестовица" се опита да му предложи бутилка вода, която я с кафяв цвят.

"В нашето кметство г-н Николов обяви, че водата е в норма. Донесох тук и ще го помоля да я опита" , каза Караманова. Тя и останалите протестиращи се заканиха да блокират Пловдив, ако исканията им не бъдат чути и изпълнени.

Жителите на Брестовица настояват за оставка на ръководствата на РЗИ, ВиК и главния архитект на Община "Родопи", които с години неглижирали проблема с негодната вода.

"Не сме спирали да работим по въпроса. Това не се ограничава само с темата за новите тръбни кладенци, шахти и ВиК мрежа. Това замърсяване е вторично от водопроводната мрежа.  Търсим  варианти, като на два терена ще искаме разрешение от областния управител да направим хидрогеоложки доклади, за изграждането на нова  санитарно-охранителна зона. Сегашната е компрометирана и няма да може да издържи повече от 5 години. Що се отнася до водата мога да коментирам единствено лабораторни изследвания. Към момента нямаме официален отказ от ВиК холдинга за поискания заем за подмяна на целия водопровод на Брестовица. Считаме, че няма извършени закононарушения", заяви  шефът на ВиК Пловди. По думите му исканията на протестиращите жители на селото били резултат от афект и за момента напускането на поста не стои на дневен ред. 

Иван Иванов от Управителния съвет на Български ВиК холдинг беше категоричен, че Брестовица  ще има нов водопровод,  като той ще бъде подобрен с канализация. За целта ще се търсят европейски пари по Плана за възстановяване и развитие. 

На започналата среща в областната управа решение на казуса ще търсят представители на селото, РЗИ, водното дружество в Пловдив и Български ВиК холдинг.

Ситуацията е патова, защото от ВиК-Пловдив сключиха договор за смяна на целия водопровод на Брестовица, но нужния инвестиционен заем от 25 млн. лева не беше одобрен от надзора и УС на холдинга. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Оставка

Оставка

16.06.2021 | 14:32

Аз искам и оставката на кмета на Родопи Павел Михайлов! Тази манекенка защо вече година от как се разшумя проблема не проследи къде какво и как се случва!

Отговори
10 0
нищо

нищо

16.06.2021 | 15:59

Да му имам самочувствието на михайлов. Само устата му голяма а произвежда само лайна.

Отговори
2 0
ей ама ...

ей ама ...

16.06.2021 | 14:13

...него не с вода а с друго треби да се почерпи....при бай Ставри....заедно с Тотката

Отговори
4 1
Перник

Перник

16.06.2021 | 14:04

Вие от Брестовица ли сте или така си миришете

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?