Пропуск от махараджата отваря на Фани пътя към двореца

Танцуващ Буда носи късмет на директора на „Алианс франсез" Теофана Брадинска - кавалер на Ордена на академичните палми

Домът й е подреден като аптека и по нищо не личи, че един от господарите в къщата е каракачанската овчарка Сал. Породистият красавец е на голяма почит в семейството на директора на „Алианс Франсез" у нас Теофана Брадинска, но той не злоупотребява с любовта на стопаните си, а незабавно се подчинява на всяка тяхна команда. Докато Фани се впуска да разказва историите на всеки от сувенирите, подредени на библиотеката в хола, съпругът й Красимир Ангелов приготвя ливанско кафе с кардамон. „Съпруг мечта с английско чувство за хумор", представя мъжа си Фани. Бизнесменът с финес поднася кафето и тръгва на обичайната следобедна разходка със Сал.

Заради големите си заслуги в разпространението на френския език и култура, Фани става „Кавалер на ордена на академичните палми" с указ на президента Жак Ширак. Отличието, което се връчва от времето на Наполеон, е сложено на почетно място в дома й. От 19 години насам тя е отдадена на каузата, наречена „Алианс франсез". На въпрос, защо не е избрала да емигрира във Франция, вечно усмихнатата Фани казва, че се чувства хем в България, хем в Европа. „Почти всеки ден се налага да говоря с шефовете ми в Париж. Винаги те насърчават, виждаш ползата от труда си и това те мотивира да работиш все повече и повече. Чувстваш се свободен, но правилата за работа са железни. Френският ми носи безкрайно удовлетворение и дава възможност да раста в кариерата си", разсъждава Фани. Доказателство за думите й е фактът, че тя беше българката, избрана да участва в култовото телевизионно шоу „Въпроси за шампиони", което от 16 години е предаването с най-висок рейтинг във Франция. Гостуването на Фани в шоуто на Жулиен Льоперс по повод годишнина на франкофонията донесе невероятна реклама за България по канал Франс 2 и ТV5.

Кариерата й започва в управление „Старинен Пловдив", където работи като преводач от френски, английски и руски. От 1991 година, когато в Пловдив отново има „Алианс", тя се обрича на каузата за възраждане на езика на Юго. Избират я за екскурзовод на Митеран при посещението му под тепетата. А от две години е директор на „Алианс франсез Париж". Днес Пловдив е в първите пет места в света по динамика и показатели като дейност и брой курсисти. Името на пловдивския „Алианс" стана популярно и покрай международния фестивал за франкофонска песен, който събра таланти от всички краища на света. Индийската участничка Васундара й донесла като подарък знака на махараджата, който се отливал ръчно в двореца, и това правело притежателя на пропуска специален гост. Друг спомен на Фани от Азия е танцуващ Буда, който носи щастие. „Трябва да го галиш по коремчето, да го уважаваш и колкото по-внимателно се отнасяш към него, толкова повече късмет ще ти носи", обяснява любезната домакиня, която колекционира малки фигурки на божества.

Макар че кухнята не е най-любимото й място у дома, Фани е майсторка на тирамису. Приготвено, естествено, по френска рецепта с маскарпоне. Върху хладилника могат да се видят безброй разноцветни магнити, донесени от Холандия, Швейцария, Франция. „Възможността да пътувам и се докосвам до различните култури безкрайно ме облагородява и зарежда. В Азия обаче съм преживяла най-големия шок. Индия е страна на касти и контрасти. Хората там са кротки и гостоприемни, без значение колко са богати или бедни. Вярват в прераждането и отношението им към живота е друго. Навсякъде гъмжи от хора, но не можеш да видиш никой да краде. Битието им е трудно, но никой не се оплаква. Слугата спи пред къщата на господаря си, но е смирен, защото знае, че ще се прероди в по-добър живот", разказва Фани.  

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
кака Фанка

кака Фанка

26.10.2009 | 08:47

В тази статия 90% от написаното е пълна измислица на Фанчето. Тирамису !!!! Тя един сандвич не може да си направи. И директор на Алианс Франсез - Париж съвсем не е Фани. Ха ха ха. Пак не знаете кво пишете.

Отговори
0 0
Бай Иван

Бай Иван

26.10.2009 | 06:40

На Фани - здраве и успехи ! А на този, който измисля заглавията в Марица - една бутилка френско питие от мен. Да ми се обади, ако обича .

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?