Следвайте ни

Пропада оградата на тютюневия склад на Сточна гара

viber icon

Купища отпадъци са струпани до оградата на бившия тютюнев склад, който се намира на бул. "Христо Ботев" срещу Сточна гара. Част от ламарините, поставени за безопасност на пешеходците, са паднали, други са укрепени с метални лостове, а трети са килнати и всеки миг ще рухнат в краката на минувачите. 

Складът на бул. "Христо Ботев" и "Авкс. Велешки" е собственост на известната пловдивска фамилия Моравенови. През миналата година те направиха опит да го съборят, но багерите бяха спрени лично от министъра на културата Боил Банов. Той поиска собствениците да дадат гаранции, че при разчистването на сградата ще запазят старинната фасада. След скандала настъпи пълно затишие. Сградата без покрив, прозорци и врати продължава да се руши. Отчаяните шофьори, които няма къде да спрат, превърнаха двора на частния имот в паркинг. 

Сградата не е паметник на културата, но попада в архитектурно-историческата зона на Пловдив, каза кметът на "Централен" Георги Стаменов. Той допълни, че за тъй наречения Тютюнев град трябва да има концепция как ще изглеждат сградите, какво ще бъде тяхното предназначение и как ще се възстановяват. Концепцията може да бъде изготвена след обсъждане със собствениците, счита Георги Стаменов. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?