49

Прокурори и съдии с открит урок пред ученици от Хуманитарната гимназия в Пловдив

Магистрати от Окръжния съд и прокурори от Окръжната прокуратура в Пловдив изнесоха открити уроци пред ученици от 10 и 11 клас в Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. 

Магистратите  проведоха среща с учениците в часа на класния ръководител в Актовата зала. Заместник-окръжният прокурор Галина Андреева-Минчева и младшите съдии Величка Запрянова, Силвия Алексова и Мирела Чипова говориха за професията на прокурора и съдията и споделиха казуси от своята практика. Интерес предизвикаха темите за престъпления, извършвани от наркозависими, домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите, трафика на хора, компютърните престъпления.

Откритите уроци са в рамките на Образователна програма на Висшия съдебен съвет в партньорство с Министерството на образованието и науката „Съдебната власт – информиран  избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Тя е насочена към формиране и повишаване на правната грамотност и култура на учениците, стимулиране на интереса им към правото и професионално ориентиране в юридическите науки, повишаване на информираността им за съдебната власт, изграждане на ценностно отношение към закона, както и към ограничаване на негативните модели на поведение.

През учебната 2021/2022 г. програмата се осъществява съвместно между Окръжен съд – Пловдив и Апелативна и Окръжна прокуратура – Пловдив. В нея участват и ученици от Националната търговска гимназия. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?