1553

Прокуратурата: Складовете в Тютюневия град са съборени законно

Няма нарушаване на закона при събарянето на трите склада в Тютюневия град през август и септември миналата година, защото тогава те не се били паметник на културата. Това обявиха пред "Марица" от Окръжна прокуратура в Пловдив по повод на приключилата проверка. 

Тя беше извършена след като държавното обвинение се самосезира по публикации в медиите. Провокираният скандал, използван предизборно, избухна след сигнали, че се събарят сгради на ул. „Г.М. Димитров“ №29, на бул. „Христо Ботев“ №№51-53 и на бул. „Христо Ботев“ №57. Проверката е започната от Второ РУ, а преписките са докладвани на Районната прокуратура, която ги препраща по компетентност на Окръжна прокуратура.

Установено е, че към момента на събарянето бившите тютюневи складове не са притежавали статут на единични недвижими културни ценности и тяхното бутане не е подлежало на съгласуване по реда на Закона за културното наследство с Министерството на културата. 

В хода на разследването е изпратено писмо до Главна дирекция ”Инспекторат за опазване на културното наследство” в Министерство на културата, с което е поискана справка за извършените проверки. От дирекцията също потвърждават, че трите сгради не са единични паметници на културата. Имотите попадат в историческата зона „Филипопол-Тримонциум–Пловдив”, обявена още през 2000 г. с протокол на Националния съвет за опазване паметниците на културата, утвърден от Министъра на културата.

От това става ясно, че повече от 10 години сградите в тази зона не са обявени за единични паметници на културата. По закон само при издаване на визи за проектиране и изграждане на нови обекти те подлежат на съгласуване с Министерството на културата и Археологическия музей. Такова съгласуване при събаряне не се изисква, защото процедурата е по ЗУТ, а не по ЗКН (Закон за културното наследство).

Разпитани са собствениците на въпросните имоти – Константин Бояджиев, управител на „Галакси Инвестмънт Груп“, Стоян Стоянов, представител на „Кепитъл Холдинг Груп“ и Пламен Моравенов, който представлява „Транс Елгол България“ ООД (Това е най-опасният склад, чиито руини повече от 10 години се извисяват срещу Сточна гара, на ъгъла на бул. „Христо Ботев“ и ул. „Авксентий Велешки). И тримата са представили надлежни документи и кореспонденция с Община Пловдив и Министерството на културата, които показват, че сградите са опасни и подлежат на демонтаж. За сградата на „Галакси“ на ул. „Г. М. Димитров“ има експертиза, че след пожара през 2016 година са унищожени дървени елементи от конструкцията, частично са разрушени зидовете, което я прави опасна. От „Галакси“ дори организирали през 2017 година собствениците на съседните сгради в сдружение с идеална цел, за да създадат специфични правила за застрояването на целия квартал, обособен неформално като „Тютюнев град – Пловдив“ Възложили на архитекти, които съвместно с НИНКН и МК разработили проекти за застрояване, проведени били и срещи с културното ведомство и с института, но въпреки „положителното мнение и на двете страни“, нормативни документи не били създадени.

По преписката е разпитван и сегашният директор на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров. Той също е заявил, че към датата, в която са издадени планове за безопасност и здраве, на базата на която собствениците на сгради ги събарят, трите склада не са имали статут на паметници на културата. Предложение за даване на статут на сградите е направено през 2012 година, но към септември 2022 г.  процедурата все още  не е била приключила. 

Снети са обяснения и от главния архитект на града Димитър Ахрянов. Той е посочил, че в периода 2019 - 2021 г. администрацията на община Пловдив е оказала сътрудничество и помощ на експертите от НИНКН поради намаления брой служители на института, но след това искане за съдействие не е постъпвало. Той потвърждава, че общината е издала План за безопасност и здраве на „Кепитъл Холдинг груп” на база на предоставена и проверена документация. За другите две сгради общината не е издавала разрешение за събаряне.

Бутането на складовете беше съпроводено със среднощни визити на културния министър Велислав Минеков, който отправи обвинения към собствениците. Шефът на НИНКН арх. Петър Петров пък участва в протести.     

"Марица" потърси за коментар след становището на прокуратурата Стоян Стоянов, представител на „Кепитал холдинг груп”.  „Искам да попитам сега Велислав Минеков дали ще излезе пред обществото, както направи преди месеци, когато ни обяви за престъпници, защото унищожаваме културно наследство. И дали ще ни се извини. Най-добрият коментар в случая е да цитирам Радой Ралин: „Не ме е страх от министъра на културата, а ме е страх от културата на министъра“, заяви Стоян Стоянов. Той припомни и абсурда как министър Минеков преди време реагира на законно съборения склад на бул. „Христо Ботев 51-53, обявявайки сградата за паметник на културата 28 дни след като тя вече не съществуваше.

Автори: Тони Михайлов и Даниела Арнаудова

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Николов

Николов

22.01.2023 | 15:11

Няма го разсъждението с какво може да се помогне на обществото, културни центрове, театри , нещо което да е за всички. Ще построят едни кооперации с пустеещи апартаменти и всичко приключва. Когато гледаш само да крадеш, без погледнеш по-далеч от носа си, това се получава.

Отговори
1 0
Николов

Николов

22.01.2023 | 14:46

Смях, законно да съсипеш града.

Отговори
2 0
888

888

20.01.2023 | 20:30

Некадърността има име и това е НИНКН и т.н. директор Петров, 10г не могат да изпълнят процедурата по статута или става въпрос за планирана корупция

Отговори
6 18
Арх

Арх

20.01.2023 | 19:27

Снимката всъщност показва едни други складове, които пък бяха подпалени законно. Защото ако не бяха подпалени законно от случаен клошар, собствениците им би трябвало да бъдат обвинени за безстопанствено отношение към паметници на културата. Ама що ли си фантазирам и аз.

Отговори
29 1
комунист

комунист

20.01.2023 | 19:00

Ами сега?Десетина лек...ета в Пловдив спъват развитието на града със своите фикс идеи.Докога?

Отговори
3 20
Антикомунист

Антикомунист

20.01.2023 | 19:29

Комунисти, ако не бяха тъпите комунисти, които още смучат от града, архитектурата на Пловдив щеше да е доста впечатляваща. Вместо това имаме архитектурни "чудеса" като пощата и партийния дом, а "развитието" в днешно време се изразява в некачествено и грозно строителство, което в повечето случаи изобщо не подхожда на заобикалящата среда.

Отговори
27 1
Арх

Арх

20.01.2023 | 20:01

Добякъде вярно, донякъде не. Партийният дом е в духа на модернизма на Баухаус и Мис ван дер Рое. Пощата беше в един по-сдържан модернистичен стил от времето преди войната в България. Германският възпитаник, каква ирония, Желязко Стойков я превърна в подобие на партиен дом, унищожавайки покрай нея и сградата на баща си.

Отговори
3 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?