1553
Следвайте ни

Прокуратурата разследва смъртта на 18-годишния Теодор

Родителите винят медицинския екип за трагедията, настъпила 48 часа след постъпването на момчето в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Георги"

viber icon

Голяма трагедия споходи семейството на пловдивския топадвокат Йордан Давчев. Както "Марица" първа информира, известният юрист загуби 18-годишния си син Теодор, издъхнал в Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Георги“. Младежът постъпил в болницата и няколко часа по-късно издъхнал. Прокуратурата вече разследва случая, а от УМБАЛ „Св. Георги” също правят вътрешна проверка, за да се установи причината за смъртта и действията на екипа. 

Теодор е бил приет в неврохирургията на Университетската болница "Свети Георги", след като ударил главата си. Тийнейджърът е бил вкъщи, но състоянието му се влошава. Родителите правят консултация с д-р Георги Кръстев, който е познат на фамилията, и след прегледа викат линейка. Малко преди 18 часа на 8 септември Теодор е откаран от екип на Центъра за спешна помощ до Отделение по спешна медицина.

Там престоява малко повече от 3 часа. След това е приет в Клиниката по неврохирургия на болницата за лечение по клинична пътека „Консервативно лечение при леки и среднотежки черепно-мозъчни травми“, тъй като повръщало след удара.  На 10 септември, минути преди 19 часа Теодор издъхнал. 

 

Родителите - адв. Йордан Давчев и съпругата му Калина, са съкрушени. Те обвиняват лекарите за смъртта на 18-годишния Теодор. "Те убиха детето ми. Тези мерзавци го убиха! Заради безотговорност, заради липса на дисциплина, заради липса на контрол, заради липса на всичко", коментира трагедията пред "Марица" адв. Давчев. 

Към 15.30 часа във фаталния ден младежът звъни на баща си и го пита кога ще отидат при него. Два часа по-късно родителите са там, но заварват детето си в безпомощно състояние, пред агония. Калина казала на Давчев: „Не мога да събудя детето, тичай, викай лекар!“.

Юристът отишъл в дежурната стая и видял целия дежурен състав да пие кафе пред телевизора. Бащата съобщава, че Теодор не може да се събуди. Една от сестрите го успокоява, че на детето му е дадено силно обезболяващо и това е причината да не отваря очи. Лекарите все пак отиват при Теодор и започват животоспасяващи действия. Въпреки това Теодор издъхва пред очите на родителите си. 

 

Версията на адв. Давчев, която ще се провери от разследващите, е, че синът му е започнал да повръща в резултат на даденото му приспивателно. Препаратът е бил толкова силен, че е обезвредил дихателната и гълтачната система на Теодор. По този начин не е могъл да повърне, а течността се е аспирирала обратно в дробовете, в резултат на което не е могъл да си поеме въздух и се е задушил. Всичко това се е случило в отсъствието на медицинско лице.

Тийнейджърът е бил оставен без наблюдение. Майка му Калина предлагала да остане с него в клиниката и да го наблюдава, но от болницата я уверили, че няма нужда. "Ако не бяхме ние с майка му, той щеше да издъхне, без лекарите да знаят, защото нямаше никой в стаята", разказа пред "Марица" адв. Давчев. 

По случая с починалото 18-годишно момче има образувано следствено дело за професионална небрежност. Към делото са приобщени документи, назначени са различни експертизи, провежда се разследване. Това каза за „Марица“ зам. окръжният прокурор Галина Андреева-Минчева.

Тя добави, че първоначалният срок за приключване на разследването за причината за смъртта на Теодор Давчев е двумесечен, като при необходимост може да бъде удължен. От УМБАЛ "Св. Георги" са предоставили пълната медицинска документация по случая, изискана от Окръжната прокуратура, като уверяват, че ще окажат пълно съдействие, за да се стигне до истината. 

Противоречива обаче остава информацията за това как се е стигнало до тежката мозъчна травма. Според обясненията на родителите става дума за битов инцидент. В социалните мрежи обаче бе лансирана друга версия.

Според нея Теодор е участвал в опасна игра - качил се е на капака на кола, а седналият зад волана ту ускорявал внезапно, ту спирал рязко. Така при едно от спиранията младежът паднал и си ударил зле главата. Другите от компанията успели да спрат текналата кръв, но не чули молбите на друго момче да го закарат веднага в спешното. 

Какво в действителност се е случило, ще покаже разследването на прокуратурата.

 

Д-р Георги Кръстев пръв прегледал Теодор

Д-р Георги Кръстев, който е секретар на Районната колегия на БЛС в Пловдив, е първият, прегледал 18-годишното момче, което почина в УМБАЛ „Св. Георги“. Родителите довели Теодор на 8 септември към 16 часа. След прегледа д-р Кръстев е препоръчал момчето веднага да постъпи в болница и конкретно в Клиниката по неврохирургия, защото ставало дума за мозъчна травма. Повикана била линейка, а лекарят лично помогнал пострадалият тийнейджър да се качи в нея. 

След като консултирал Теодор, д-р Кръстев повече не се е чувал с родителите. Научил за трагедията чак на 13 септември - 3 дни след като момчето вече било починало. Новината била ужасен шок за самия него. Тъй като е бил ангажиран по казуса, той приема случая много лично. 

Кръстев е личен приятел с чичото и братовчеда на починалия Теодор. Именно чичото се обадил за консултацията. 

Както стана ясно, по случая тече проверка, за да се установи дали наистина има място за съмнения в лекарска небрежност, както подозират родителите на момчето. Д-р Кръстев също е дал показания.

От БЛС, където д-р Кръстев е секретар на Районната колегия в Пловдив, изказват искрени съболезнования на семейството. От съсловната организация нямат позиция по конкретния казус, тъй като предстои компетентните органи да изяснят случилото се. Такава може да се очаква едва когато има заключение по проверките.

 

УМБАЛ "Св. Георги":  

Починалият тийнейджър беше докаран твърде късно в болницата

 

Има данни, че 18-годишният Теодор Давчев е пострадал при катастрофа, като първоначално не е потърсил медицинска помощ. Доста по-късно след травмата и след появата на по-засилени симптоми на черепно-мозъчна травма, е потърсена квалифицирана помощ и момчето е било транспортирано от Центъра за спешна медицинска помощ в Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Георги". Това се казва в официална позиция на лечебното заведение във връзка с инцидента.

"УМБАЛ „Свети Георги“ вече е предоставила пълната медицинска документация на Окръжна прокуратура - Пловдив и информация по всички други въпроси, поставени от разследващите органи. Назначени и извършени са съответните диагностични изследвания и пациентът е приет за лечение на черепно-мозъчната травма. Видът и обхватът на терапията са били обсъдени с целия колектив на клиниката. Терапията е била насочена към овладяване на състоянието и симптомите - лечение, насочено към намаляване на мозъчния оток", пише още в позицията. 

За изясняване на причините за смъртта е била назначена съдебно-медицинска експертиза, но лечебното заведение не е запознато с резултатите от нея, тъй като материалите от досъдебното производство се разгласяват единствено по преценка на прокурора. В болницата е назначена проверка, като се установява, че пациентът е бил наблюдаван, включително в деня на неговата смърт, и е бил в съзнание и напълно контактен, след което влошаването му е настъпило внезапно.

"Категорично не сме съгласни с твърденията на близките на починалия, описващи поведението на медицинския персонал в Клиниката по неврохирургия. Не бихме искали да коментираме в детайли тези твърдения и на този етап ще проявим разбиране към състоянието на родителите. Въпреки неверните обвинения и медийния натиск лечебното заведение ще се въздържи от изнасянето на повече подробности относно травмата, хронологията на събитията, лечението и състоянието на младежа", посочват от УМБАЛ "Св. Георги". 

По случая е образувано досъдебно производство, чиято цел е да изясни цялата фактическа обстановка и да прецени има ли данни за лекарска грешка и престъпление.

"Оказали сме пълно съдействие на органите на досъдебното производство и ще продължим да го правим", категорични са от болницата.

 

ОЧАКВАЙТЕ ИНТЕРВЮТО С ПОЧЕРНЕНИЯ БАЩА!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (20)

Амиии

Амиии

22.09.2021 | 17:32

Невиждан женски бой се състоя между две служителки, работещи в КАТ-Пловдив. Недялка Танева и Калина Давчева до скоро работели в една и съща стая, но след мелето били разделени в отделни помещения и етажи, за да се предотвратят евентуални повторни конфликти между тях. Двете жени първоначално започнали си разменят обиди една на друга. В основата на възникналия конфликт по между им било обвинението, което отправила Недялка към Калина, която е съпруга на бившия вече шеф на Окръжна следствена служба Красимир Давчев. Недялка си позволила да изкаже мнение за това, че синът на Калина бил назначен на работа, благодарение на баща си. Калина се издразнила на думите на своята колежка и в яда си решила да я сграбчи за косата. След което двете започнали да се налагат и обиждат, използвайки доста неприлични думи. Близо 15 минути никой от служителите в КАТ не посмял да прекрати борбата по между им. Накрая един офицер решил да сложи край на мелето. Радослав Начев-шеф на КАТ не скри възмущението си от поведението на своите служителки. И въпреки че се опита да оправдае случилото се между тях, като заяви, че различните им характери за в основата на скандала, той определи постъпката им като грозна и отвратителна. Двете побойнички са извадили медицински веднага след това и са подали жалби в прокуратурата. Случаят предстои да се разисква.

Отговори
5 0
Калинка-малинка

Калинка-малинка

22.09.2021 | 18:05

Като гледам Калина каква красавица е ще запея на Чернев песента.....Мъко моя.

Отговори
2 0
Клиент на адвоката

Клиент на адвоката

22.09.2021 | 16:45

Давчев не всичко зависи от теб става с пари и зависи от лекарите, в противен случай щяхме да сме безсмъртни.Дай си равносметка на живота с твоята жена карай го по смирено и не мисли че някой ти е длъжен за нещо.Всеки ден умират хора има много по големи трагедии от твоята но за тях няма гласност.Моли се на Бог.

Отговори
6 2
12345

12345

22.09.2021 | 10:44

Не може да се коментира адекватно или не е било лечението. Това евентуално ще стане ясно след наложената проверка. Факт е че има недостиг на персонал/не може смо в Пловдив болниците да са около 40/.факт е че истински лекари почти не останаха и безхаберието е ежедневие, факт е и съм сигурен, че историята с телевизора е истина. На мен лично ми се е случвало. Съпругът ми намери лекаря и сестрата да се гушкат пред телевизора, а пък ти си чакай спешен в коридора.

Отговори
6 2
обективен

обективен

22.09.2021 | 09:40

От обясненията на родителите не става ясно на коя дата момчето е ударило главата си. Казаното от тях прилича повече на адвокатска версия, защото старателно избягват да посочат датата и начина, по който се е случил инцидентът. В твърденията им има и противоречия. Майката казва, че детето е било добре, хранело се е, за някакви супички споменава. Бащата пък малко след нея каза, че детето е повръщало вода, защото три дена не било яло нищо, приемало е само вода и повръщало. Теодор издъхва на втория ден от приемането му в болницата, значи цял ден преди хоспитализирането му е повръщал и е спрял да приема храна, а майката твърди, че е бил много добре и единствено медиците са виновни за смъртта му. Прави се очевиден опит от страна на родителите цялата вина да се прехвърли върху лекарите. След като обвиненията са публични, няма пречка болницата да изнесе публично цялата медицинска информация за състоянието на Теодор при приемането му, както и за резултатите от направените изследвания. Всички знаем какво е състоянието на здравната ни система, но това не означава, че във всички случаи виновни са единствено лекарите и медицинския персонал. И не разбрах какво точно искат родителите - да бъде осигурено денонощно наблюдение на всеки един пациент, приет за наблюдение? Те не са ли чували за недостига на медицински персонал не само в държавните, но и в частните болници? И съм сигурен, че ако майката беше настояла да остане като придружител, нямаше да има проблем да дежури край момчето си и да потърси помощ при най-малкия тревожен симптом. Теодор се е обадил на родителите си към 15ч., очевидно им е казал, че не се чувства добре, те са отишли чак към 17.30 ч, обаче очакват медицинските сестри да дежурят денонощно до детето им. Нещо не е наред с въпросните родители, дано има обективно разследване.

Отговори
17 3
ДА ОСТАВИШ

ДА ОСТАВИШ

22.09.2021 | 09:26

БОЛЕН С ЧЕРЕПНО-МОЗЪЧНА ТРАВМА БЕЗ НАБЛЮДЕНИЕ!! ДА МУ ДАДЕШ ЛЕКАРСТВО, КОЕТО ПОТИСКА ДИШАНЕТО!! ДА СЕ КАНИШ НА ДРУГИЯ ДЕН ДА ГО ИЗПИСВАШ, А ТОЙ ДА УМРЕ!! ТОВА Е 100%%%%% НЕБРЕЖНОСТ! ПРЕСТЪПНА НЕБРЕЖНОСТ!

Отговори
7 9
Густо, майна!

Густо, майна!

22.09.2021 | 09:32

Ахам, това в качеството на експерт ли го заявяваш, защото в противен случай ще отговаряш за клевета! Компетентните не се изказват, без да са известни подробностите, но на тебе всичко ти е ясно! Да, огорчени сте, ама ще настъпите мотиката, тоя път... Явно ще ви е за сефте, от мотиката да не ви стане само ЧМТ и вие да ходите в неврохирургия...

Отговори
7 4
ВНИМАВАЙ!

ВНИМАВАЙ!

22.09.2021 | 09:34

Нещо си се стреснал, майна, започваш да заплашваш!+?!? Що така??

Отговори
3 3
здравна система

здравна система

22.09.2021 | 08:35

Така лекува нашата здравна система! Затова и в Пловдив смъртността от КОВИД е 5,7%, при средно за страната 4,2%, а за света - 2,1%! Но, прокуратурата е заета с по-важни за нея дела....

Отговори
9 11
Иван

Иван

22.09.2021 | 08:43

Аз съм лежал там. Кат натиснете звънеца и идва медицинска сестра. Имате в предвид, че нито съм богат, нито съм им дал пари. Просто бях опериран преди време там и даже преди да ме изпишат направеха снимка на кръста с рентген да видят, че всичко е наред и тогава ме пуснаха от болницата.

Отговори
15 1
На кого да се сърдим? Каквито следователите, такива и лекарите

На кого да се сърдим? Каквито следователите, такива и лекарите

22.09.2021 | 17:39

За пари и кражби от НЗОК ще те снимат и за некролог

Отговори
1 1
Давчев лъже

Давчев лъже

22.09.2021 | 08:07

Аз съм лежал там и в дежурната стая няма телевизор. Този просто лъже за да прекрие собствената си вина.

Отговори
19 4
Зоя

Зоя

22.09.2021 | 08:25

Севте лъже,ха ха

Отговори
15 2
не, не лъже!!!!!

не, не лъже!!!!!

22.09.2021 | 09:24

ИМА ТЕЛЕВИЗОР, КОЙТО НЕ СЕ СПИРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
5 8
Густо, майна!

Густо, майна!

22.09.2021 | 09:25

Идва видов ден за всички! Този е защитавал най-големите мутри през 90-те, който е трябвало да не излизат от затвора! Колкото несправедливост е предизвикал за другите, толкова ще му се връща лично на него...

Отговори
9 4
Густо, майна!

Густо, майна!

22.09.2021 | 09:28

Ахам, и ти си там и с очите си гледаше в продължение на 2 дни, че не се спира и всички постоянно него гледат, като зомбита! Я бегайте бе! Тия мутренските истории ще изкарат наяве мутренските нрави на съответния прокурор. Да, обаче най-много прокурора да го отнесе и за всички корумпета! Седи гледай!

Отговори
4 1
ВНИМАВАЙ

ВНИМАВАЙ

22.09.2021 | 09:32

Господ да не те прибере преди всички!

Отговори
2 1
Андрей

Андрей

22.09.2021 | 10:28

Ела да отидем да видим телевизора

Отговори
3 0
Барек

Барек

22.09.2021 | 13:14

И построи адвоката кооперация с пари на мутра която защитаваше а мутрата беше прекарана от адвоката защото имота беше на мутрата

Отговори
7 0
Кой

Кой

22.09.2021 | 22:55

Там където живее ли това място ли?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?