Следвайте ни

Прокуратурата разследва постерите на ИТН, зашити за знамето на Пловдив

Питат общината давала ли е съгласие хората на Слави да окачват номера на бюлетината по стълбовете на Асеновградско шосе

viber icon

Пловдивската прокуратурата и  Районната избирателна комисия (РИК)  разглеждат скандала с постерите на "Има такъв народ", които бяха окачени на знамена на входа в Пловдив на Асеновградско шосе. 

За случая "Марица" писа в събота сутринта. Сигналът е получен и в местната администрация, откъдето изпратиха проверка на място. Евентуалната глоба е най-малкият проблем в случая, коментират читателите, изпратили сигнала до "Марица". "Ако отношението на Слави и хората около него, които се кълнат в българщината и трупат точки с патриотарски песни, имат такова отношение към светиня като националното знаме, значи са поредните фалшиви герои. Тези хора искат да управляват и говорят за връщането на държавността и законността. А още в кампанията нито спазват законите, нито се държат държавнически, ако се съди по отношението им към българското знаме. Освен това е много жалко политици, която връщат субсидии и настояват, че партиите не се нуждаят от държавна помощ, да се опитат да минат метър, като спестят наемите на търговски площи”, пише още в коментара към сигнала.     

На заседанието тази вечер  ще бъде взето решение въз основа на доклада, който ще ни представи комисията по жалби и сигнали, обясни за „Марица” председателят на 16-а РИК Спас Шуманов. Данните, с които комисията разполага, вече са разгледани, а представителите на парламентарните партии, включени в състава на РИК, се събират в 17,30 ч. Успоредно с това разследване по случая се води и от прокуратурата, където вече са разпитани както задържаните, така и очевидците на чрезвичайното посегателство на държавния символ с цел да привлече повече симпатизанти на 11 юли.

Предизборният екшън се развихри сутринта в събота, след като Асеновградско шосе осъмна с комплект знамена - националното и това на партията на Слави Трифонов с номера на бюлетината. Работници на „Чистота” са подали сигнал в  Областна дирекция на МВР, прокуратура и 16-а РИК,  че за флага на България е закачен постер на ИТН. От комисията са изпратили проверка, като през това време активисти на партията се опитали с клещи да свалят флагчето и са били задържани от  служители на Пето РПУ за разпит.

„Сигналът е приет в 9,56 ч., малко преди да започне онлайн обучението на РИК. Когато наши представители са отишли  на място, постерите вече са били свалени. Всички данни, които са събрани, са обобщени и на заседанието ще се реши дали има нарушение”, каза Спас Шуманов. На комисията е представен и снимков материал.

Шефът на 16-а РИК напомни, че със заповед на кмета в Пловдив са определени места, на които се допуска партиите и коалициите да слагат агитационни  материали за изборите. Лепене на плакати и окачване на знаменца, транспаранти и постери на всички останали  места може да става с изричното съгласие на собственика на имот.

Знамената, включително и на Асеновградско шосе, са на Община Пловдив, затова направихме официално запитване дали администрацията е дала съгласието си за постерите на ИТН, или не, обясни Шуманов.

От Община Пловдив заявиха вчера за „Марица”, че такова съгласие нито е искано от ИТН, нито би могло да бъде дадено, тъй като всяко подобно действие се счита за увреждане на националния символ - знамето, и се наказва от НПК.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?