Следвайте ни

Прокуратурата праща двама министри в Брестовица заради водата

viber icon

Висшата административна прокуратура се захвана с водата на Брестовица. Тя възложи на двама министри да проверят случая. Това са здравният д-р Стойчо Кацаров и регионалният Комитова.

Ето текстът:

"ВАП възлага проверка за качеството на водата в село Брестовица на служебния министър на здравеопазването и служебния министър на регионалното развитие и благоустройството.

В изпълнение на конституционните правомощия Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира служебния министър на регионалното развитие и благоустройство и служебния министър на здравеопазването и по реда на чл. 145 ал. 1 т. 6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) за спазване на нормативните актове, регламентиращи управлението и контрола на водоснабдяването за питейно-битови цели, във връзка с необходимостта от осигуряване на вода за хората в село Брестовица, област Пловдив и нейното качество.

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите за некачествена питейна вода, която тече от чешмите на жителите на село Брестовица. В информацията, цитирана от медиите, се споменава, че във водата има манган, както и че е трябвало да се започне изграждане на нов водопровод, заради проблем с водоснабдяването. Жителите на селото многократно са сигнализирали за проблема, който продължава повече от година.

Възложената проверка следва да изясни обстоятелствата и предпоставките за предприемане на необходими мерки, свързани с осигуряване на нормалното и качествено водоснабдяване за питейни и битови нужди в село Брестовица.

По време на проверката от контролните органи трябва да изяснят и всички други факти и въпроси, свързани с нарушеното водоснабдяване и качеството на питейна вода в селото, както и да се предотврати настъпването на вредни последици върху здравето на населението.

В случай че бъдат констатирани нарушения, следва да се предприемат и всички предвидени в нормативните актове административни и административнонаказателни мерки. Ако в хода на работата по случая бъдат установени и данни за престъпление, следва да се сезира компетентната прокуратура и структури на МВР.

Резултатите, нарушенията на съответните нормативни и други актове, предприетите мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, както и наложените санкции, следва да бъдат отразени в доклад, който да бъде пратен във ВАП в кратък срок".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ВОДА....

ВОДА....

17.06.2021 | 12:28

СПАРТАК НИКОЛОВ МУФТАДЖИЯТА....С БРАТА НА ТОТЕВ ЩОТО ИНАЧЕ МНОГО ЩЕ БИЕ НА ОЧИ.....ДОЙДЕ И ЗАПЯ СТАРАТА ПЕСЕН.....ВЪН НА СПАРТАК....

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?