Следвайте ни

Програмите за подпомагане подминаха уличните творци

viber icon

Стативите с картини и икони на художници в парк „Джумая“ продължават да работят въпреки пълната липса на туристи и частичния локдаун. 

„Досега не сме разчитали никога на гости от чужбина. Те не идват да си купуват картини, а пощенски картички. Не сме чакали и на организираните туристически групи с наши туристи. Нашата клиентела винаги са били пловдивските ценители“, казва търговката Гинка Димитрова.

Тя продава на един статив картините на художника Димитър Василев, който е неин съпруг. Според търговката, ценителите знаят, че на арталеята зад Джумаята може да се намерят много интересни работи.

Преди години 60 улични художници продаваха творбите си до Римския стадион. След това тържището им бе преместено в близкия парк „Джумая“. Сега на него продават творби само на 12 художници. Всеки от тях излага работите си на един статив.       

„Тук е концерт по желание – избрал си свободата, която обаче е доста относителна. Продажбите паднаха дотам, че художниците да си купят боя, платно и нова рамка, да направят същото наново за да затворят този безумен кръг“, казва търговката Гинка Димитрова. 

Уличните творци плащат по 50 лева тротоарно право на месец за да излагат на статив.

Тя припомня, че подобни арталеи има във всеки хубав град на света. 

Никой от излагащите тук не се е вписал в нито една от трите отворени програми за подпомагане на творците на Министерството на културата. 

„На сегашния етап не можеш да кандидатстваш никъде за нищо по резонния ред. Програмата е направена така, че да обхваща точно определени хора. Обявяват се 15 - 20 условия, на които няма как да отговориш“, обяснява търговката. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?