Следвайте ни

Програмистка, която облича дървета, взе наградата "Шевалас"

Архитект Петър Петров също получи статуетката на прочутия швейцарец

viber icon

Сърцатата жителка на квартал "Изгрев" Стоянка Пенчева заслужи наградата „Люсиен Шевалас“ за обгрижван​ата от нея градинка пред блока.  След дълго прекъсване отличията за активна дейност и заслуги към парковото дело и зелената система в Пловдив бяха раздадени отново. Възраждането на наградите, които носят името на знаменития швейцарски ландшафтен архитект Люсиен Шевалас, чието дело е Цар-Симеоновата градина, стана по идея на кмета на район "Централен" Георги Стаменов.  

 "Засаждам предимно цветя циганчета и ниска растителност. Всички, като видят градинката, се чудят как това е възможно в "Изгрев". Известно време ме нямаше и малко беше увехнала, но с повече грижи се оправи", разказа Пенчева, която е програмистка по професия и се грижи вече 10 години за образцовия кът пред блока си на ул. „Босилек“ №4, 6 и 8. И призна как преди години дори сама оплела пуловери и облякла дърветата с тях, за да не измръзнат.

Призът в категория за фирми/автори на проект за паркоустройство

отиде при "Вип Гардънс" с ландшафтен архитект Петър Петров.

  Той подчерта, че призът е доказателство за  подкрепата на Община Пловдив и възможност за умножаване на зелената система на града.

Наградата, която архитектът и Станка получиха, представлява скулптура на Шевалас от бронз, изработена от Цвятко Сиромашки. „Голяма част от парковете в Париж са изградени от Шевалас, а в Пловдив идва по молба на Алеко Богориди. Идва за кратко в града под тепетата, но така го заобичва, че остава тук до смъртта си. Архитект е и на Княжеската градина“, напомни Цвятко Сиромашки. Награди плакет получиха фирми, работещи в сферата на паркоустройството и зелената част на града. 

Връчването на приза  се възражда по инициатива на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов. Тя е присъждана само веднъж по времето на Славчо Атанасов, но следващата администрация не продължи традицията.

Идеята на Стаменов е наградите да станат ежегодни

и в тях да се включат и предложения на съседните общини.

„Щастлив съм, че в един къс период от време се събраха участници - както фирми, така и съграждани. Убеден съм, че делото на Шевалас ще бъде възродено и Пловдив ще бъде един прекрасен, зелен, цветен град“, заяви Стаменов.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров добави, че едва ли има пловдивчанин, който да не е свързан емоционално с тази градина: „Ние сме респектирани от делото на Шевалас и сме длъжни да съхраним и умножим направеното, като станем по-добри стопани. 

Конкурсът е възобновен по повод на 180 години от рождението на Люсиен Шевалас и 142 години от създаването на първата пловдивска обществена градина.  

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Иван Нешев

Иван Нешев

27.08.2020 | 12:28

Много добра инициатива на Цвятко Сиромашки, община Пловдив и Георги Стаменов. Дано освен ежегодни наградите станат и национални! Люсиен Шевалас го заслужава!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?