49
Следвайте ни

ПРОГРАМАТА за Деня на независимостта в Пловдив

viber icon

Община Пловдив кани жителите и гостите на града утре в 11.30 часа на пл. „22 септември”, (градинката на Гроздовия пазар), където започва тържествено честванe по повод 113-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. 

Слово ще произнесе инж. Александър Държиков – Председател на Общински съвет - Пловдив, водещ ще е Златко Павлов.

Участие ще вземат  Духов оркестър - Пловдив, с диригент Николай Гешев и членовете на  комитет „Родолюбие”, които ще направят възстановка.

Програмата на празника започва още в 10.00 часа с молебен в храм „Света Неделя“ и в 10.30 часа с полагане на венци и цветя на паметната плоча на Александър Малинов в подножието на Стария град, до Източната порта.

Двете събития се организират традиционно от Сдружение „Петко Каравелов“ Пловдив. 

На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост.

Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор.

Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

На 22-и септември 1908 г. във гр. Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България.

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.

Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта, а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?