Следвайте ни

Прогноза: Ето кога най-после ще тръгне строежът на подлез "Модър - Царевец"

viber icon

Строителството на дългоочаквания подлез „Модър – Царевец” ще започне до края на септември, прогнозира зам.-кметът на община Пловдив Пламен Райчев. Договорът за инженеринг, който включва и проектиране, вече е подписан и на стойност 11,5 млн. лева с ДДС. След проведения търг за изпълнител е избрана пловдивската фирма „Драгиев и ко”. 

Според тръжните условия транспортното съоръжение под жп линията трябва да е напълно завършено в срок до три години, но от „Драгиев и ко” са посочили в офертата, че ще се справят по-рано. „Фирмата вече подготвя технически проект на подлеза и предполагам, че ще го внесат за съгласуване в общината до две – три седмици, което означава, че с първа копка ще можем още в началото на есента можем да дадем старт на строително – монтажните работи”, каза Райчев.

Пламен Райчев

Обществената поръчка  за директната пътна връзка между районите „Южен” и „Западен” включва изграждането на тунела под жп ареала, където преди четири години по проекта на НКЖИ за модернизация на железницата  беше направен пробив, а след това зарит. Строителите имат задачата да построят съоръжението с отводнителната система, осветление и тротоари, а също така и подходите към него от двете страни на линията. Освен това в заданието е заложено разширението с още по едно платно на ул. „Модър” до кръстовището с Коматевско шосе и ул. „Царевец” до пресечката с бул. „Хаджи Димитър”.

Частните имоти, които попадат в новата улична регулация, са отчуждени. За тази година в бюджета е планиран един милион лева за „Модър – Царевец”, а останалите средства са разпределени в следващите две бюджетни години. Едновременно с това Община Пловдив кандидатства за финансиране пред фонд „Флаг” за 60 млн. лева за обектите „Модър – Царевец”, нов мост над Марица, който директно ще свърже бул. „България” с „Копривщица”, втория етап на бул. „Северен” и олимпийски плувен комплекс, чийто строеж е замразен.

„Подали сме предложенията и цялата документация, която се изисква от нас,  надяваме се средствата да бъдат одобрени”, каза Пламен Райчев.

Снимките от Наташа Манева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ноки

Ноки

21.08.2020 | 13:58

Няма ли най накрая да се помисли за връзката между Кичука и Тракия за да се разтовари Сточна гара.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?