1939

Проф. Велислав Минеков: Пия малко напоследък

Служебният министър подмина половината въпроси на журналистите. Обвини общината и собствениците за всички беди в Тютюневия град и обяви, че НИНКН е съзнателно унищожен

-  Г-н министър, втори ден идвате в Пловдив. Като министър ли сте тук, или като гражданин?

Без отговор

- Това политическа акция ли е, или отговорно държавническо действие в защита на интереса на пловдивчани?

-  На коя партия да е PR акцията? Ако сте от "Да, България"...

-  Паметници на културата ли са били двата склада, срещу чието събаряне протестирате, към момента на издаване на заповедите за събаряне?

- За тези сгради има решение на специализирания съвет на НИНКН, че са паметници на културата. Имаше опит това решение да се изпревари, но това няма да се случи. На страницата на министерството сме отправили обръщение към Пловдивската община, кмета и главния архитект, към ОД на МВР. Допълнително сме предупредили още сутринта органите на реда да защитят това, което е останало от склада. Това е пълна трагедия! Собствениците ще имат много работа по отношение на възстановяване на това, което са извършили.

- Според вас незаконни ли са действията на собствениците на складовете, при положение че те имат документи от НИНКН, че не са паметници на културата?

-  Ако бях прокурор, щях да ви го кажа веднага.

-  Ако са имали изрядни документи при старта на събарянето, защо е мобилизиран целият държавен апарат, за да се възпира работата на частни собственици и инвеститори?  

- На вчерашното заседание на специализирания съвет на НИНКН единодушно беше подкрепено предложението за даване на статут на паметник на културата на сградата на бул. "Христо Ботев" 51. Надявам се собствениците на сградата бързо да  я възстановят, поне фасадата. Те са уведомени, ще представят проект.

- Според оценките на експертите в Община Пловдив сградите са опасни и ако не бъдат съборени контролирано и според правилата за безопасност, могат да доведат до голяма трагедия при самосрутване. Кой ще отговаря, ако това се случи?

- А ако падне метеор? Не трябва сградите да бъдат в състояние пред срутване. Ще отговаря собственикът, който го е допуснал. На второ място -  Общината.

- Какво цели НИНКН с решението да бъде даден статут на единичен паметник на културата за склада на бул. „Христо Ботев” сега, когато сградата вече я няма. Не е ли нонсенс разпореждането да се входира в Общината план за укрепване на несъществуваща сграда. Какво се цели с тези административни хватки?  

Без отговор

- Според вас какво трябва да се случи в Тютюневия град? Как виждате бъдещето му и кой трябва да каже на собствениците какво могат и какво не могат да правят със сградите?

- Целият ансамбъл трябва да бъде защитен като културна ценност на Пловдив. Под закрила ще бъдат поставени 12 обекта в Тютюневия град. Надявам се тази закрила да се следи не само от министерството, но и от кметството. Предполагам, че кметът на Пловдив е заблуден, което се случва с усилията на негови помощници, включително и на главния архитект. Той по закон трябва да опазва това съкровище. Да не му е виновно НИНКН и министерството, защото той е тук.

- Доволен ли сте от работата на НИНКН и директора му арх. Петър Петров? Знаете ли колко преписки, касаещи застрашени паметници на културата, се бавят в момента в Института?

- Ситуацията с НИНКН е следната: НИНКН беше напълно съзнателно унищожен, за да виждаме ето такива случаи. По времето на проф. Кръстев в НИНКН бяха 2800 служители. По времето на г-жа Кандулкова, когато тя поиска увеличаване на бройката заради критичното състояние - 120 души, тя беше уволнена дисциплинарно. Накрая НИНКН остана с 45 служители. Моят завет беше да се увеличи щатът и заплатите, защото специалистите никога няма да започнат с 900 лева заплата. Бъдете пловдивчани и в костния си мозък, както съм и аз! Пазете си културното наследство! Очаквах да има много повече граждани на протеста, а вижте какво нещастие сме.

- Знаете ли, че арх. Петров живее на семейни начала с арх. Петкана Бакалова, която е главен двигател на тези протести и има бизнес интереси, свързани с тази зона? Не ви ли се струва, че шефът на НИНКН е в конфликт на интереси?

Без отговор

- Знаете ли, че в сградите се събират клошари и наркомани? Има сведения, че тук обикалят и педофили, а наблизо има две училища. Ако стане някоя голяма беля, кой ще носи отговорност?

Без отговор

- Война ли обявявате на собствениците? Някои се заканиха да ви съдят за злоупотреба с власт. 

Без отговор

- Вярно ли е, че снощи сте нахлули в частния имот на бул. "Христо Ботев”, разправяли сте се с охраната и сте късали обезопасителните ленти? Свидетели на случката твърдят, че сте били в неадекватно състояние. Пихте ли, преди да дойдете пред склада?

- Права сте. Не бях в адекватно състояние. Бесен бях. И сега съм бесен. Как да съм в адекватно състояние? Посред нощ съм идвал тук. Но аз не мога да пия. Мога да пия бира от време на време и нищо повече. Пия малко напоследък. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Тя Бакалова явно много държи прожекторите да са върху нея

Тя Бакалова явно много държи прожекторите да са върху нея

04.09.2022 | 13:15

Днес сутринта бе и в блока на БТВ,и там си разказа версията…и к’во…сградите вече са бутнати.Хората ще си построят каквото са решили според план и проект.Много й беше важно да събира сульо и пульо предизборно за ДБ-то и да вдига пушилки.

Отговори
6 0
Ани

Ани

04.09.2022 | 06:40

Като живееща между срутващите се складовете на булеварда, за които има отдавна решение на строителния надзор, че са опасни за здравето на минаващите край тях и не подлежат на укрепване, мога да добавя и че са гето в центъра на града. Явно арх, Бакалова и активистите на ДБ трябва да носят отговорността при евнтуално саморазрушаване върху стотиците минувачи и хилядите коли, минаващи по булеварда и че с действията си привнасят клошарски облик на района, Ще продължим с жалбите си и до европейските институции, зашото се страхуваме за сигурността и живота си,

Отговори
6 1
Илияна Йотова бясна на Аз съм Наско.Вицето на Радев погва

Илияна Йотова бясна на Аз съм Наско.Вицето на Радев погва

03.09.2022 | 20:25

Оскандаления бивш министър заради спрените пари за археология.Шок в президентството: https://pik.bg/%D1%88%D0%BE%D0%BA-%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D0%B9%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B7-%D1%81%D1%8A%D0%BC-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-news1126638.html

Отговори
4 0
носъчът на ковчези

носъчът на ковчези

03.09.2022 | 15:29

вуду-магьосника, мятащият домати по доказани исторически сгради, рушителят на жълтите павета, комунистичесия запъртък МИНЕТКОВ!! Според мен, предизборната кампания на ДейБъ в Пловдив приключи скоропостижно.

Отговори
13 5
Драскайте си тук,подпирайте хоросана

Драскайте си тук,подпирайте хоросана

03.09.2022 | 14:15

Тя икономическа полиция си работи.Кой вдигна малко шум,да го отразят медиите..вдигна..Предизборната кампания си върви,всичко е наред!

Отговори
9 1
Филибелия

Филибелия

03.09.2022 | 14:12

Не ти личи да е малко,доста си замотан напоследък! Ама то пък може ли властимащ да е трезвеник? Взимаме си поука от др.Димитров,който умря от цироза.

Отговори
10 7
търтей

търтей

03.09.2022 | 13:27

минетуф да каже колко плаща за ателието си!Да каже каква *културна ценност* са тези съборетини!И да си затваря устата,че кирливите му ризи са повече от неговите *скулптури*!

Отговори
13 6
Верно си търтей

Верно си търтей

03.09.2022 | 13:41

По-добре замълчи

Отговори
5 7
културовед

културовед

03.09.2022 | 13:13

Срамота е че, това алкохолно петно е министър на културата.

Отговори
15 10
Г-н Минеков,вие сте министър на Министерство на културата

Г-н Минеков,вие сте министър на Министерство на културата

03.09.2022 | 13:10

Като такъв,очаквахме малко повече от вас в сравнение с вчерашния запъртък “Здравейте,аз съм просто Наско”.Представлявате висша държавна институция,г-н министре!Обосновете действията си. -Без отговор!!! Думите и коментар са излишни.Това”без отговор” казва всичко.

Отговори
18 7
На марица да не се вярва

На марица да не се вярва

03.09.2022 | 13:11

Те имат финансов интерес да се съборят складовете

Отговори
15 12

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?