Следвайте ни

Проф. Чирков посвети на Пловдив последната си мечта

viber icon

Светилото на кардиологията проф. Александър Чирков почина в нощта срещу вторник на 82 години. Знаменитият хирург почувствал неразположение и вдигнал температура в хотел във Варна, където бил отседнал. Негов приятел го открил паднал на пода малко след полунощ, след като професорът дълго време не вдигал телефона. Предния ден Чирков се оплакал на свой колега от неспираща силна болка в гърба. Според близките му причината за фаталния край не е коронавирус.

Макар да смяташе морската ни столица за своя любим град, проф. Чирков посвети последната си голяма мечта на Пловдив. В края на септември той се срещна с кмета Здравко Димитров и неговия екип и обяви, че има амбицията да създаде под тепетата Национална кардиологична болница с център за обучение на лекари, която да обгрижва пациенти от цяла Южна България. С обичайния си ентусиазъм професорът обясни, че е получил принципно одобрение от Еврокомисията за идеята си и вече е уговорил и спонсори. Според сметките му бъдещата болница трябваше да струва около 50 млн. евро. Пак тогава известният кардиолог обяви, че става консултант в общинската МБАЛ “Св. Мина” .”Разбрахме се с директора проф. Петров

от октомври всяка седмица да съм там и да създам нови класни доктори. Това ми е мечтата, да оставя нещо след себе си”,

заяви тогава легендата. До последно проф. Чирков беше пълен с идеи, даваше съвети на млади колеги и се грижеше за пациенти. Признаваше, че мечтае да упражнява лекарската професия и на 90 години.

Приживе той направи немислимото в годините на соца. Постигна перфектно обучение и шеметна кариера на Запад, но прекрачи обратно Желязната завеса и се върна в родината, за да създаде цяла школа в кардиологията у нас и столичната болница “Св. Екатерина”. Той спечели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции и трансплантациите.

Проф. Александър Чирков извършва първата трансплантация на сърце в България през 1986 г.

Пациентът е малкият Иванчо от Кърджали. През 2003 г. хирургът прави и първата белодробна трансплантация у нас. Отново първи в Източна Европа той въвежда и т.нар. изкуствени сърца. С тях нуждаещите се от трансплантация могат да дочакат до 2 години донор. Оперирал е от сърце лично хиляди, на други стотици е давал ценни съвети със своята консултация.

Александър Чирков се ражда в Лом през 1938 г. По думите на хирурга, той произхожда от заможен род, който бил репресиран след 9 септември 1944 г. Професорът твърди, че е потомък на българи, гърци и македонци, макар злите езици да търсеха ромски корен. Част от дедите му са лекари, а други - търговци. Някои от роднините му пък емигрират в Германия още в началото на 40-те, установяват се там и развиват бизнес. Братът на баща му заминава за Хайделберг, там завършва медицина и изгражда клиника в Западен Берлин.

“В нашата фамилия имаше много лекари и така реших да се занимавам с медицина”, казва в друго интервю проф. Чирков. Споделя още, че прапрабаба му проф. Василица Чиркова, която е гъркиня, работила в Москва и била личен лекар на фамилията Толстой.
 
През 1955 г. Александър завършва гимназия в Лом и заминава да следва медицина във Висшия
медицински институт  в София. В крайна сметка се дипломира като хирург през 1962 г. и е изпратен като шеф на хирургията в Белоградчик.
 
Четири години по-късно  заминава за Западен Берлин, където чичо му има болница и в нея специализира кардиохирургия. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г. В началото на 70-те специализира бебешка сърдечна хирургия в Алабама.

През 1984 година се завръща в България по покана на Людмила Живкова, за да оперира у нас и да пренесе опита си тук.

Със западногермански хирурзи сформира екип, който прави у нас сърдечни операции. Въвежда най-модерните методи в медицината в  България, създава школа от водещи специалисти в кардиологията и кардиохирургията. Професорът става любимец на Тодор Живков, който го награждава с орден “Стара планина”. По онова време това отличие се дава само на високопоставени чужденци.

За откриването на модерната кардиологична болница през 1988 г. идва тогавашният номер едно в света в сърдечната хирургия Дентън Кули - първият лекар, присадил изкуствено сърце на човек. До 1989 г. лечебното заведение е известно като Чирковата болница, а след това получава името “Света Екатерина” и специалистът я ръководи до 2005 г.

Тогава е уволнен от тогавашния здравен министър и свой състудент проф. Радослав Гайдарски
с мотива, че лечебното заведение има твърде много задължения. След това Чирков става консултант на отделението по кардиохирургия на болница “Токуда” в София.

Професор Чирков си имаше своя теория защо България е на първите места по сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти. “Желанието за отмъщение, омразата и клюкарството изтощават мозъка, той изпраща сигнали към съответните гени, които от своя страна изпращат съответните ензими, и се започва - високо кръвно налягане, атеросклероза, ракови заболявания”, убеден е сърдечният хирург.

"Моето правило е да вземам от богатите и да лекувам бедните и безпарични пациенти", гласи друго верую на Чирков.

"Даже бях наредил да се постави надпис в “Св. Екатерина”, че се забранява да бъдат питани пациентите дали имат пари за диагностика и лечение. Имаше един случай, в който научих от пациенти, че двама лекари са се опитали да им вземат по 5000 лв. Казах им, че ако не ги върнат, ще ги уволня", разказва в едно свое интервю професорът.

“В живота ми има две жени - първата е българка, а втората - германка, и никога не съм им изневерявал”, кълне се той. От брака си с Веселина, който е кратък, има две дъщери - Татяна и Джема. Татяна е невролог и психиатър, а Джема - зъболекар, и двете живеят и работят в Германия, която се превърна във втора родина на хирурга.

С втората си жена Мариане се запознава в клиниката на чичо си в Западен Берлин. Там младата германка работела като медсестра, а иначе учела педагогика и по-късно станала учителка.

Двамата имат дъщеря и син. Алесандро работи в Еврокомисията, а Кармен отговаря за образованието в кметството в Хамбург. Сърдечният хирург се радваше на общо седем внуци - Александър, Симеон, Паул, Ана-Мария, Никол, Феликс и Сара.

Смъртта на Мариане преди близо година се отрази много тежко на професора, твърдят близките. Синът му Алесандро, който се зае с траурната церемония, възнамерява баща му да бъде кремиран, а урната положена в гроба на покойната му съпруга във Фрайбург, където беше домът на проф. Чирков в Германия. 


 

Васко Вълчев

Васко Вълчев

Медия координатор

Васко Вълчев e завършил Българска филология. Работил е в „Пловдивски новини” и „Вести”. През 1997 г. участва в създаването на "Стандарт Пловдив". От 2001 г. се присъединява към столичния екип на изданието. От 2006 г. до 2018 г. е зам.-главен редактор на "Стандарт". През 2019 г. е координатор на столичния екип на "Трафик нюз". От началото на 2020 г. се присъединява към "Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

25.11.2020 | 01:09

БОГ да го прости МИР НА ДУШАТА ти ДОКТОР ЧИРКОВ

Отговори
9 1
Петя

Петя

25.11.2020 | 00:15

Стават чудеса, но никой не го забелязва. Проф. Чирков почина в празничния ден на Св. Екатерина, чието име носеше нвговата болница в София и там работи, около 30 гидини. Ако, се случи това в Гърция или друга страна, щеше да се отбележ по новините. Но, у нас не се учи религия и всички тънат в бездуховност.

Отговори
9 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

25.11.2020 | 01:11

ПЕТЯ когато в БЪЛГАРИЯ СЕ РОДИ ГЕНИИ това ще е гения на зависта ЕЛИН ПЕЛИН

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?