4232

Проектът за Епископската базилика на Филипопол е селектиран в краткия списък на Архитектурни награди SHARE 2024

Горди сме да съобщим, че мащабният проект за консервация, реставрация, експониране и изграждане на защитно покритие на изключителната Епископска базилика на Филипопол е селектиран сред повече от 200 проекта в краткия списък с номинации в категория „Културно наследство“ на престижните архитектурни награди SHARE 2024! Финалната церемония, която ще се проведе на 8 октомври в Атина, ще отличи носителя на наградата.

Благодарим на екипа, част от номинацията – арх. Красимир Тодоров – водещ дизайнер, арх. Милена Крачанова – консервация и реставрация, Жени Танкова – археолог, проф. д-р Елена Кантарева-Дечева – реставрация на мозайки, арх. Пламена Андонова – дизайн осветление, инж. Костадин Палазов, ландшафтен архитект Мирела Димитрова – Дуйар.

Този седемгодишен проект се превърна от мечта в реалност, обединявайки усилията на фондация #АмериказаБългария, Министерство на културата и #ОбщинаПловдив, близо 50 български фирми от Пловдив и страната, експертни екипи в различни направления и стотици доброволци. Резултатът е един модерен посетителски център и пространство за събития и образователни дейности, който днес разкрива великолепието на късноантичните мозайки на Филипопол пред посетители от цял свят.

----

За наградата:

Архитектурни награди SHARE отличават в шест категории изключителни архитектурни постижения в Централна и Югоизточна Европа. Проектите се оценяват въз основа на критерии като отличен дизайн, устойчивост, функционалност и иновации. Победителят в категория „Културно наследство“ се определя от международно жури от изтъкнати архитекти с богата практика и забележителни проекти: председател е Питър Мъри, съосновател на New London Architecture и председател на Temple Bar Trust, Обединеното кралство; членове на журито са Грета Тресера, основател на Bamboo HUB – бамбук за устойчиво развитие, Испания; Керем Язган – основател на базираната в Анкара, Турция, компания Yazgan Design Architecture за архитектурен дизайн и конструкции; Роберто Бералдо, основател на Beraldo & Marras architetti associati, Италия; заместник е Йоханес Баар-Бааренфелс, основател на Johannes Baar-Baarenfels.

Повече информация тук: https://awards.share-architects.com/share-awards-shortlist-2024/

--

Епископската базилика на Филипопол е част от серийния обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“, вписан в Индикативната листа на България в ЮНЕСКО през 2018 г. Серийният обект включва също Малка базилика от Филипопол и Късноантичнасграда „Ирини“.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?