Следвайте ни

Проектът "Въча" спасява Брестовица от мангана

viber icon

Прединвестиционното проучване за водоснабдяването на Пловдив и населените места в други 5 общини с чиста вода от каскадата "Доспат-Въча" е внесено за втори път в Областната управа. През февруари разработката не бе приета от Експертен съвет заради забележки по предложеното място за водохващане, трасето и прогнозната цена на проекта.

Сега документите са внесени с поисканите от експертите корекции. Предстои предпроектното проучване да бъде одобрено или отхвърлено. Стратегическият обект, който е на стойност около 500 млн. лева, е изключително подходящ за европейско финансиране по новите програми, които дават приоритет на зелени проекти, решаващи проблеми на няколко населени места или общности.

В същото време има заявен и инвеститорски интерес от Израел за изграждане на трасето. Той обаче така и не се превръща в приоритет за институциите, които в момента се чудят откъде да намерят 31 млн. лева за водоснабдяването на Брестовица. Селото е включено в прединвестиционното проучване, а именно - водоснабдяването от "Въча" ще гарантира, че в чешмите вече няма да тече мътилка с манган.  

Проектът "Въча" е прекрасен вариант за цял Пловдив и цяло Хасково и трябва да бъде реализиран. Трябва обаче да имаме добре направено проектно предложение. Това коментира пред "Марица" Иван Иванов, председател на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг", който вчера дойде в Областната управа в Пловдив заради напрежението около качеството на водата в Брестовица.     

"Парите за Брестовица обаче не пречат на проекта "Въча". В момента търсим бързо решение и говорим за цялостна подмяна на водоснабдителната мрежа и канализацията в Брестовица", каза още Иван Иванов.

На въпрос на "Марица" няма ли опасност да бъдат похарчени много средства за подмяната на водопроводната мрежа, а проблемът с мангана да остане, Иванов обясни, че затова е на срещата при областния управител на Пловдив, за да не се допусне това. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

РУСКОВ

РУСКОВ

17.06.2021 | 09:57

ЗА ВЪЧА СЕ ГОВОРИ ОТ 1970 ГОДИНА ЗАЩО НИ БАЛАМОСВАТЕ НАЛИ НАПРАВИХТЕ ДЪРЖАВНО ВиК С ЕДИН МИЛИАРД КАПИТАЛ А НЯМАТЕ НЯКОЛКО МИЛИОНА ЗА БРЕСТОВИЦА ИЛИ ЩЕ ЧАКАМЕ ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ А БЕ ЗА ЕДИН КЕНЕФ ТЪРСЯТ ПАРИ ОТ ЕВРОПА А КЪДЕ Е БЪЛГАРСКИЯ КАПИТАЛ ВСИЧКО ЛИ Е ОТКРАДНАТО

Отговори
1 2
гого

гого

17.06.2021 | 11:07

Боко всичко налапа

Отговори
2 1
Протест

Протест

17.06.2021 | 09:50

Защо лъжите хората. Докато тези некадърници са начело на ВиК Пловдив, резултат няма да им. Хората очакваха досега да са задържани заради кражбите им.

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?