71
Следвайте ни

Проектът „Въча” гарантира евтина и качествена питейна вода на Пловдив за 50 години напред

София се захранва гравитачно от язовир Искър от 1918 година, докато ВиК-Пловдив още разчита на енергоемки помпи, което е икономически неизгодно на фона на драстично нарастващите цени на тока

viber icon

Проектът за чиста питейна вода от каскада „Доспат-Въча“ навлиза в решаващата си фаза. В петък на Експертен съвет ще бъде представен преработения и подобрен вариант на най-мащабния водоснабдителен проект у нас за последните 50 години от екипа на „Аш индъстрийз“ – израелската фирма, която спечели обществената поръчка за изготвяне на прединвестиционно проучване. 

Първата и най-очевидна полза за жителите на всички 29 населени места, сред които и Пловдив, е че ще пият чиста планинска вода, преминала през допълнителна обработка, отговаряща на всички съвременни изисквания за качествена вода. На по-късен етап, с малка допълнителна инвестиция, има възможност да се направи продължение на проекта „Въча“ към Хасково, където от години хората страдат от мръсна и некачествена вода. В чисто битов план хората няма да се оплакват от „цъцъркащи чешми“ по високите етажи, защото рискът от намаляване или прекъсване на дебита на подаваните количества отпада. 

Заради рекордно високите цени на енергията у нас в последните месеци, проектът „Въча“ обаче носи още една икономическа полза за населението, което евентуално ще се водоснабдява по този начин. 

„При всяко обсъждане на мегапроекта, първият въпрос е дали ще се повиши цената на водата, след като бъде построен. Краткият отговор е „това зависи  от цената на тока“. В момента, по всяка икономическа логика, цената на водата за бита и индустрията би трябвало да се покачи“, посочва Илия Кирчев, част от икономическия екип на „Аш индъстрийз“ и бивш зам.-кмет на Пловдив. ВиК дружествата в цялата страна официално съобщиха, че заради рекордните фактури за ток, са изправени пред огромни финансови проблеми. Само сметката на ВиК Пловдив за август е близо 1.6 милиона лева без ДДС. А занапред никой не се наема да прогнозира до какъв таван може да стигне енергията за бизнеса. 

На този фон амортизационната норма, която ще се начислява за първите 25 години по „Проекта Въча“ е дори по-малка от годишната сума, която ВиК плаща за еленергия. 

„И ако сега е много вероятно цената на водата да се увеличи заради цената на тока, то при построяване на водопровода, повече няма да има други увеличения“, категоричен е Илия Кирчев. Причината е, че гравитачното подаване ще измести помпеното и този разход за електричество ще падне. На негово място ще дойде амортизацията и на практика няма да има покачване на цената, вследствие въвеждане в експлоатация на новия водопровод. А от друга страна ще има категорично повишаване на качеството на живот в 29-те населели места, най-малкото защото  абонатите ще икономисват много разходи за електроуреди, които се повреждат от котления камък и въобще от твърдата вода.  

Цяла София се снабдява гравитачно от язовир Искър, при това от 1918 година, припомнят експертите. Различни проучвания сочат, че там няма толкова бъбречни заболявания и основната причина за това се крие в качествената питейна вода. Производството също е доста по-евтино, защото не се налага индустриалците да подменят  машини и тръбопроводи на всеки 3-4 години. 

Дори и Областният експертен съвет да одобри подобрения вариант на „Проекта Въча“, това не означава, че веднага започва строителството, бърза да уточни Илия Кирчев. Становището на експертния съвет  трябва да се представи в Министерски Съвет и там финално да се  реши дали да се строи и ако да - по какъв начин – с пари от бюджета, със средства на водния холдинг, или по програми на ЕС, или пък да се приложи микс финансиране – частично с финансови инструменти от ЕС и друга част – от бюджета. Има и друг вариант – обектът да бъде даден на концесия, като под формата на публично-частно партньорство частен инвеститор да го построи  и  да го оперира известно време.

Ако и този вариант на инвестиционно проучване не бъде одобрен, проектът отива в небитието. В Пловдив и околните места ще продължават да пият некачествена вода, за която ще плащат и по-скъпо заради ръста в разходите на водните дружества от скъпия ток. 

Имаме подкрепата на кмета на Пловдив Здравко Димитров и на областната управа, коментира още икономистът Илия Кирчев. И допълва, че след подобренията на проекта необходимата сума за изпълнението му е паднала със 100 милиона лева.  

Проектът за чиста питейна вода за Пловдив е лична кауза на кмета Здравко Димитров и още като областен управител положи сериозни усилия за неговото стартиране.  

Преди няколко месеца МРРБ върна за доработване  предпроектното проучване, а Областният съвет го прие. По този повод  кметът заяви, че е жалко, защото се отдалечаваме сериозно от същинската реализация на проекта. В тази връзка той допълни, че ако проектът отново зацикли, той е готов да отдели средства от общинския бюджет за проектиране на трасе, което да захрани само Пловдив от яз. “Въча“. По думите му няма да чака да се повтори драмата с Перник,  за чието водоснабдяване се наложи търсене на аварийни решения. Кметът тогава коментира още, че по данни на МОСВ  язовирите около Пловдив са пълни средно на около 95%, така че вода има, а със снабдяването от каскадата ще реши проблема с качеството на питейната вода за 50 години напред, какъвто е хоризонтът на проекта. 

 

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

толкова са кадърни Да ама не

толкова са кадърни Да ама не

27.10.2021 | 15:30

Още дълги години ще ни пускат в чешмите на Пловдив отпадъчните води от сметищата и ще ни вдигат цената на водата при наличието на толкова много чиста и бистра планинска питейна вода. Така е като не управляват депесарски гербаджийски управници господа пловдивчани.

Отговори
8 1
Да ама не

Да ама не

27.10.2021 | 15:13

Пак ще изпием по една студена вода изтеглена с помпи от река Марица след сметището в Цалапица.

Отговори
5 1
Чочо

Чочо

27.10.2021 | 15:02

Чорапа само го развява тоя проект! Най-слабия кмет ей!

Отговори
7 3
Кауза...

Кауза...

27.10.2021 | 14:32

За сведение на пловдивчани това е кауза на Славчо Атанасов...и тоя папуас тъ.п да не краде идеи....Той може само да следи сянката на другия т.ъп папуас Бойко борисов... за нищо не става....кмета здравко само за тояга за брулене на орехи..

Отговори
16 1
Davina Claire

Davina Claire

27.10.2021 | 13:24

Здравейте; Ако имате нужда от заем спешно, кандидатствайте за заем с Novelty Finance. Казвам се Давина Клер, аз съм главен финансов директор на Novelty Finance. Забелязах, че за физически лица и фирми е толкова трудно да получат заем от банки или други финансови институции. Моята компания (Novelty Finance) е тук, за да ви предостави и помогне със заема, от който се нуждаете. Можете да се свържете с нас по имейл: [email protected] ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 Независимо дали искате да дадете тласък на начина си на живот или имате неочакван разход, заем от NOVELTY FINANCE е това, от което се нуждаете. NOVELTY FINANCE е гъвкав: можете да вземете заем до петнадесет милиона евро (€15 000 000,00) с подходящи периоди на погасяване до 30 години. Можете да кандидатствате както за обезпечен заем, така и за необезпечен заем. Ние предлагаме широка гама от лични заеми, бизнес заеми, жилищни заеми и заеми за консолидиране на дълга, които могат да бъдат адаптирани да отговарят на вашите променящи се нужди и обстоятелства при много нисък лихвен процент. Какво получавате, когато кандидатствате с Novelty Finance: √ Незабавен достъп до вашите средства след одобрение. √ Конкурентни лихвени проценти (3% на година) √ Гъвкави условия за погасяване √ Възможност за по-бързо изплащане на заема √ Лесно одобрение, ако имате нужда от допълнителни средства √ Няма да бързате да връщате заема, ще ви се даде време да започнете изплащането на заема. √ Без скрити такси Как да кандидатствам: Кандидатстването за кредит е бързо и лесно! Фирми или физически лица, които се интересуват от кандидатстване за заем с Novelty Finance и изискват повече информация относно офертата за заем, трябва да ИЗПРАЩАТ ИМЕЙЛ на ([email protected]) ИЛИ да изпратят съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация и устни брифинги. Прилагат се правилата и условията.

Отговори
0 11
Сетила се Мара кога да се бара

Сетила се Мара кога да се бара

27.10.2021 | 12:25

За тази тръба 50 години вече ни лъжат. Софиянци са решили проблема преди повече от 100 години а пловдивските управници с помпи. Голямо крадене е падало.

Отговори
15 2
НА ЖИВО

НА ЖИВО

27.10.2021 | 12:39

Съветниците гласуваха 50 млн. лв. за стадионите в Пловдив

Отговори
8 2
КЮВЛИИТЕ ...В ОБЩИНАТА

КЮВЛИИТЕ ...В ОБЩИНАТА

27.10.2021 | 14:50

ПРЕСТЪПНИЦИ НЕ СЪВЕТНИЦИ......ДА СЕ ОТМЕНИ РЕШЕНИЕТО ...ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ТЕЗИ МИЛИОНИ ЗА ТОЗИ ВОДЕН ПРОЕКТ .... ПЛОВДИВЧАНИ ОСТАВИЛИ СМЕ ТЪПА.НАРИ ДА НИ ГРАДЯТ БЪДЕЩЕТО ... СЛУЧАЙНО МИНАВАЩИ ПРЕЗ ПЛОВДИВ...

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?