Следвайте ни

Проектантите: резервът е в междублоковите пространства на Пловдив

Най-зелен е район "Западен"

viber icon

Всички зелени площи, включени в Общ устройствен план от 2007 г., се запазват в проекта на новия план. Такива уверения даде на всички шестте обществени дискусии арх. Димитър Костов, един от авторите на проекта от фирма "Булплан".

В новите закони и наредби вече няма норматив за зелена площ за обществена полза на жител, какъвто имаше преди време. За големите градове като Пловдив се приема неофициално за ориентир нормата от 20 кв. метра на обитател. Дори район "Северен", колкото и да е изненадващо заради плътното застрояване, надхвърля този таван със своите 50 квадрата градини и паркове на жител. Най-зеленият район, както е известно, е "Западен" с 235, 5 хектара зеленина от общо около 850 ха за целия град. 

Проектантите обаче настояват част от междублоковите пространства да се отредят като зелени площи. Убедени са, че по този начин ще се ограничи презастрояването, а въздухът в Пловдив ще бъде по-чист. Експертите апелират и бизнеса да не застроява всеки квадрат от имотите си, а да оставя повече място за зелени площи.

От екипа уверяват, че ще разгледат внимателно и предложението от район "Източен" за нов голям на мястото на казармите. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?