Следвайте ни

Проект за 19 000 води учениците при занаятчиите

viber icon

Ателиетата на пловдивските занаятчии ще станат места за посещения на пловдивски ученици. Това предвижда проект на Занаятчийската камара, който е включен в културния календар за 2020. Целта е в час по трудово, физическо или час на класа ученици от пловдивските училища да бъдат водени на демонстрации в четирите възрожденски къщи на Улицата на занаятите.

Проектът се финансира с 19 000 лева. „От години се борим такава инициатива да стане нещо постоянно и заковано за всяка една година, а не да се търси финансиране за всяка следваща. Тя трябва да се приема от отдел „Образование към общината”, смята председателят на камарата Тони Симидчиева. Тя иска представянето на занаятите да стане част от образователната политика на града.

Камарата е поискала 60 000 лева от средствата за културния календар. Първоначалната идея била да се направи по един кратък филм за всеки от майсторите на народни занаяти. Те е трябвало да бъдат показани в училищата и да предизвикат интереса на малките. С подобни посещения, за които майсторите ще получават възнаграждение, трябва да се спре напускането им. От създаването на улицата на занаятите досега няколко ателиета са си тръгнали, защото локацията е посещаваната малко.

Сред напусналите наскоро са и две момичета ковачи. "Търсим с тази програма баланс -хем улицата да съществува, хем занаятчиите да имат някакъв интерес, защото те не стоят там за слава”, каза Симидчиева.

Пловдивските занаятчии ще отбележат празника Св. Спиридон на 12 декември от 10 часа в Регионалния етнографски музей.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?