44

Продават за 33 млн. недостроения комплекс до "Колодрума"

Търг на рекордна за Пловдив цена обяви Агенцията за публичните предприятия и контрол. Срещу над 33 милиона лева на тезгяха е жилищният комплекс, който се строи от десетина години точно зад зала „Колодрума“ и включва над 200 апартамента и 35 магазина. Негов собственик е Българската банка за развитие, която търси купувач на огромния обект. Началната му цена е 33 016 200 лв. без ДДС, а търгът ще се състои на 16 юни.

До момента пазарът на имоти в Пловдив не е имал подобна оферта или реална сделка, твърдят от агенциите на недвижими имоти. Брокери обаче предупреждават инвеститорите да не се екзалтират от офертата - застрояването на имота все още няма издаден Акт 16 и в търга са заложени някои неизвестни.   

Жилищният комплекс е с шест секции, които са заключени между булевардите "Менделеев" и "Найчо Цанов", като неговият строеж започна преди повече от 10 години. След конкурс за главен изпълнител беше избрана пловдивската строителна компания "Сиенит холдинг". Инвеститори бяха вече заличената фирма „БТМ Истейтс” ЕООД, която след това продаде проекта на  "Глобъл лизинг консулт енд практ ис” ЕООД. Последната компания също не успя да завърши проекта, като накрая той бе закупен от ББР.  Въпреки че продажбата на апартаментите бе стартирана, комплексът така и не бе довършен и в момента е "на груб строеж", според обявлението за търга. 

Обектът беше рекламиран шумно под името „Комплекс Колодрума”. Концепцията му се базира на високите билдинги - на 16 и 12 етажа, които като кули маркират северния фронт на парцела. Недовършеният блок е първата секция А. След него работата продължи по секция Б - на 12 етажа. Още две тела завършват конфигурацията - това са секция Д и секция Е, които са високи по 10 етажа. Във вътрешното пространство между блоковете трябва да се оформи зелен двор с алеи за пешеходците. Проектът предлага и транспортна, и пешеходна система от улици и алеи, която е развита на север. Достъпът до жилищата в блоковете е основно от бул. “Менделеев” и от ул. “Найчо Цанов”.

От документацията на търга става ясно, че комплексът е с площ 6 994 кв. м заедно с изградения със степен на завършеност груб строеж жилищни и офисни сгради (секции А, Б, В, Г, Д и Е). В продажбата влизат и 16.135% идеални части от поземления имот, представляващи 82 броя надземни паркоместа. Комплексът има офиси и над 200 жилищни апартамента. Той е с разгърната площ 30 824 кв. м, а самият парцел е 6994 км. м. До 16 юни кандидатите могат да подават заявление за участие в електронния търг. Депозитът е в размер на 3 301 620 лв. без ДДС, а стъпката за наддаване - 660 324 лв. без ДДС. Критерий за класиране на участниците е най-високата предложена цена. В случай че никой от оторизиралите се участници не обяви по-висока от началната цена с една стъпка, търгът се обявява за закрит и внесените депозити за участие се задържат и не подлежат на връщане.

"В Пловдив досега не е имало сделка за имот от подобни мащаби. Никой не е продавал или купувал жилищен комплекс на такава цена“, коментира пред „Марица“ Георги Димитров от офиса на RE/MAX Advantage под тепетата.

Според експерта в имотните сделки обаче високата цена прави търга леко „нереален“. Особено при положение, че обектът няма издаден Акт 16, което внася сериозен риск във въпросната продажба.

„Потенциалният инвеститор трябва да внимава, понеже обектът не се продава „на парче“, а целият. Това е огромно вложение. Някой трябва да го купи наведнъж, но при положение че няма издаден Акт 16, рискът е голям. Не се знае какви са подводните камъни в строежа и откъде могат да излязат проблемите. Представете си - някой го купува и след това идват комисиите от РДНСК, примерно, и установяват дефект. Инвеститорът влиза в един филм, от който няма излизане, т.е. така обявената цена за обекта е много висока“, твърди Димитров.

Брокерът намира за смущаващи и условията по търга. 

"Критерий за класиране на участниците е най-високата предложена цена. Питам тогава какво правим, ако никой не вдигне стъпката за наддаване? Търгът се закрива и депозитите горят. Кой инвеститор би се съгласил да участва в търг с подобни условия и да загуби 3 милиона лева? Това са неизгодни условия!

По-добрият вариант е да сложат първоначална цена от 34 милиона лева и да няма стъпка за наддаване“, предлага Димитров.

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 6 оценки
3.5/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Какво правят тези Царевици там?

Какво правят тези Царевици там?

21.05.2024 | 11:39

Какво правят тези Царевици там?

Отговори
7 0
Разпадът на Сиенит

Разпадът на Сиенит

21.05.2024 | 11:11

От много време следя и се интересувам от строителния бизнес. Прави обществено впечатление, че колкото Панчев е почетен, толкова въпросният Стефан Денин, споменат е предишни коментари, е абсолютен руски помияр. Доколкото знам, семейство Денини си строят собствени къщи и сгради с пари на холдинга. Ако бях на Панчев и прокуратурата, щях да поискам проверка на фирмите от холдинга.

Отговори
7 1
Стефан Денин

Стефан Денин

21.05.2024 | 11:28

Слава России! Мене никой не може да ме пипне!

Отговори
7 0
Докога ще търпите Стефан Денин

Докога ще търпите Стефан Денин

21.05.2024 | 09:15

Докато мамят хората с апартаменти в този комплекс, Стефан Денин, перач на руски капитали, не плаща заплати на служителите си, кара скъпите служебни коли и заплашва всеки дръзнал да си поиска изработената заплата. Докато той е там, Сиенит винаги и все повече ще пропада. Краде от служители, краде от холдинга, краде от клиенти.

Отговори
23 0
Иван Славов

Иван Славов

21.05.2024 | 11:04

Прави сте. Работих няколко години за Сиенит и този още ми виси с пари. Само се оправдваше, че нямало пари, а той си строеше на частно със служебни пари. Докато семейството ми гладуваше, този изрод караше джип за половин милион лева. Ако Марица да сериозен сайт, да направят една проверка за този инквизитор!

Отговори
8 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?