49

Продават благотворително живи елхи в контейнери

Според височината и вида цените на иглолистните варират от 3 до 40 лв.

Министерството на земеделието стартира традиционната продажба на живи елхи с благотворителна цел. Тази година каузата на кампанията е свързана с опазване на горите. За всяко продадено дръвче ще бъдат засадени 10 нови фиданки в българските гори, стопанисвани от държавните горски предприятия.

Елхите в контейнери са осигурени от шестте държавни горски предприятия. На места ще бъдат налични и отсечени дръвчета от специално създадени за целта плантации и разсадници. Цените на иглолистните варират между 3 и 40 лв., в зависимост от височината и вида им.

Инициативата се провежда в цялата страна. Местата за продажба на коледните елхи са на територията на горските предприятия. В Пловдив могат да се купят от разсадника на  „Голямоконарско шосе" или пред сградата на ДГС "Пловдив"  на  бул. "6 септември" 93. Предимството на елхите в контейнери е, че се продават с кореновата система и след празниците могат да се засадят на постоянно място, коментира директорът на ДГС Пловдив инж. Красимир Каменов.

От Министерство на земеделието уточниха, че по план е предвидено над 4 млн. фиданки да бъдат използвани за залесяване на 16 347 дка в държавните горски територии.  Общата планирана инвестиция на шестте държавни предприятия по Закона за горите възлиза на близо 26 млн. лв.

Югозападното държавно предприятие планира най-голямо по площ залесяване от 3557 дка. Предвидените за засаждане фиданки са 27 хил. бр. дива круша, 11,2 хил. бр. сребролистна липа, над 160 хил. бр. дъб, бук, явор и др.

Югоизточното държавно предприятие е заложило залесяване на 3281 дка, от които 1400 дка вече са залесени през пролетта. Плановете на Северно централно държавно предприятие са за залесяване на 2944 дка до края на тази година, като пролетта са залесени 700 дка, а за есенните мероприятия остават 2244 дка.

От създаването си през 2011 г. до 2021 г. средно на година държавните горски предприятия залесяват площ от близо 15 500 дка. 

Залесяването е необходимо с цел осигуряване на защита срещу ерозия, свлачища, лавини, пожари, снегонавявания, промишлено замърсяване, за производство на дървесина и биомаса, за възстановяване на естествени местообитания и други.

Традиционно, в цялата страна, залесяванията се извършват рано през пролетта, преди започване на вегетацията на фиданките, и през есента, след приключване на вегетацията и при наличие на благоприятни условия за засаждане.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?