Следвайте ни

Пробутват ни зелени мандарини с боя

Химикалите не били опасни

Търговската мрежа отново е залята с боядисани мандарини, установи репортерска проверка. Практиката цитрусите да се обработват с оранжева боя и различни препарати за гланц се повтаря всеки зимен сезон. Продавачка на сергия на Четвъртък пазара обясни, че мандарините се внасяли неузрели, с боята се прикривал зеленият им цвят. 

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Пловдив д-р Камен Янков коментира пред "Марица", че наскоро от отдел "Контрол на храни" са извършили проверка на всички складове и магазини в града, в които се предлагат цитруси,  но нарушения не са открити. Въпреки това инспекциите ще продължават регулярно. Плодовете действително се обработвали с различни химикали, като целта била стабилизиране и намаляване на процесите на гниене по време на съхранение. Той уточни, че въпросните препарати били разрешени за употреба и безвредни. 

Според специалисти по хранене обаче част от оцветителите били от синтетичен произход и влизали в категория рискови. Те можели да причинят свръхвъзбудимост при децата,  поява на кожни обриви или астматични пристъпи. Съветът е, преди да се обелят, мандарините да се измиват добре.

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?