Следвайте ни

Преди Акт 16: Таванът на Голямата базилика се размести при 4,5 по Рихтер

viber icon

Ново 20 с многомилионния обект: Още след пускането ще го стопанисва Общината, от "Америка за България" - само дарители на СМР

 

Няколко панела от окачения таван на Голямата базилика са се разместили от земетресението в началото на месеца, научи "Марица". Трусът със сила 4,5 по Рихтер не нанесе никакви щети на далеч по-стари сгради и конструкции. В новия музей на пъпа на града обаче възникнал малък проблем.  

„Панелите са ажурни, подредени като пчелни пити и лежат свободно на рамки, без да се захващат. Съвсем нормално е при труса да са подскочили и да са се разместили", обясни арх. Николай Трайков от фондация „Америка за България", която спонсорира градежа с 8,5 млн. лева, който се точи на пъпа на Пловдив трета година. 

Знаковият обект и неговото бъдеще все така са обвити в мъгла. Преди време бившият кмет на Пловдив Иван Тотев твърдеше, че след като бъде завършена, Епископската базилика ще се мениджира от "Америка за България", откъдето ще помагат обектът да стане част от световното културно наследство и да се управлява под егидата на ЮНЕСКО. От фондацията обаче твърдят, че не са поемали такъв ангажимент и са просто спонсори. Фондация "Америка за България" е дарила строително-монтажни работи, а не пари. С тази процедура е избегната необходимостта да се обявява обществена поръчка за избора на проектанти и изпълнител. Така до последния момент никой в Пловдив не знаеше как ще изглежда раннохристиянският храм след реставрацията и "кашона", с който бе покрита археологията.

 

 

Неизвестните остават и около начина, по който Община Пловдив е съфинансирала проекта, и процедурата за избор на изпълнител на инфраструктурата около Голямата базилика. Плановете са тя да мине под шапката на ОИ "Старинен Пловдив" и да се развие като важна атракция за културния туризъм. 

По време на строителството се чуха много критики за височината на сградата. Първоначалната идея беше за покритие на едно ниво, но след това се взе решение за два етажа, на които да се разположат мозайките. И до днес се изказват мнения, че външният облик на Базиликата не се вписва в архитектурната среда на тази част от Пловдив, а гражданите го нарекоха "кашона". Според опитните градостроители високата постройка на пъпа на Пловдив закрива двете красиви сгради на католическата църква, които са паметници на архитектурата. 

След труса от началото на месеца представители на общината са направили оглед и са установили, че няма съществени проблеми. 

Интериорът на Епископската базилика е почти напълно готов. Остава да се наредят последните мозайки на втория етаж. Площадът около базиликата също е на финала, уверяват строителите, макар подобни обещания да се чуват от миналото лято. Според плановете на бившия градоначалник Иван Тотев  Епископската базилика трябваше да отвори врати още през септември 2019 г., когато градът беше Европейска столица на културата. И тази негова прогноза обаче се оказа погрешна, а обектът все още не е получил дори Акт 15. 

Зам.-кметът Пламен Райчев: Няма да правим ремонт след ремонта

 

 

Строителната фирма, наета от фондация „Америка за България" за изпълнението на защитно покритие на Епископска базилика, за 4 дни трябва да отстрани забележките, включително и да възстанови част от окачения таван. Срокът е даден от общинската комисия, която е извършила проверка на обекта преди подписването на Акт 15.

„Забележките са дребни и строителите гарантираха, че ще се справят бързо", каза за „Марица" вчера зам.-кметът  Пламен Райчев. При земетръса от началото на май се откъртили две парчета в едната част на окачения таван. „Проблемът не е голям, няма нищо притеснително с конструкцията. Нашите специалисти внимателно провериха изпълнението на целия обект, защото общината ще стопанисва Епископска базилика и ние не искаме да правим ремонт на ремонта", обясни  зам.-кметът. Комисията е съставила протокол, а за довършването на работата на базиликата в Община Пловдив се провеждат срещи както с „Америка за България", така и със строителите.

Музеят с цветните мозайки от IV-V век е готов на 99 процента. Общината има ангажимент да монтаж на асансьор. Договорът с изпълнител е подписан и до един месец асансьорът ще бъде сложен, каза Пламен Райчев.

В предишния мандат и от общината, и от фондацията твърдяха, че реставрацията на националния паметник на културата струва близо 15 млн. лева и че финансирането е поделено наполовина. Досега обаче не са представени финансови отчети колко средства са вложени от градския бюджет в изграждането на базиликата и пространството наоколо. До момента се знае, че обществена поръчка за инфраструктурата не е правена, а работата е възложена на фирма "Драгиев и ко" по общ договор за ремонт на улици и тротоари в центъра. Целият договор със строителя по тази поръчка обаче е на по-ниска стойност от 8-те милиона, за които предишната градска управа твърдеше, че общината ще инвестират в Голямата базилика.  

Зам.-кметът Пламен Райчев увери, че след края на строителните работи ще бъде направен публичен отчет на вложените средства. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

пловдивчанка

пловдивчанка

27.05.2020 | 09:23

Много грозно и кичозно,но пък машина за пари за крадене...Дали ще доживем някой да ревизира парите на Тотев и брат му...единственият кмет на голям град, назначен със завършено средно образование /успех в дипломата 3.60. 2 години по-късно се оказа ИНЖЕНЕР

Отговори
5 1
Истината

Истината

25.05.2020 | 07:40

И Айфеловата кула е била смятана за грозна и е искано нейното събаряне, но днес е символ на Париж. Друг е въпросът, че едва ли някой кметството в Париж се е облажил от нейния строеж.

Отговори
3 3
общинско ръководство

общинско ръководство

22.05.2020 | 10:32

До сега дори не казват колко милиона са откраднати по този проект....

Отговори
10 1
Plovdiv

Plovdiv

22.05.2020 | 07:15

Толкова е зле положението, че построиха сградата и преместиха стълб на уличното осветление по еже опираше във фасадата ... Но нали усвояването беше успешно ...

Отговори
9 3
Майна

Майна

21.05.2020 | 15:32

Това е едно ламаринено хале, което скрива католическата църква и изгледа към Св. Петка. Ужасно грозно е!!!

Отговори
26 2
Ахам

Ахам

28.05.2020 | 21:33

Прилича на огромен грозен кашон! ПОЗОР! А колко ли лапане е имало покрай него, колко ли хищно лапане...

Отговори
3 0
Гошо

Гошо

21.05.2020 | 13:49

В "Марица" ще си изядат червените потури от завист колко огромно развитие получи Пловдив при управлението на "Герб" !!!

Отговори
7 29
РежимътБоБоТРИ / ЧЕТИРИ / завинаги, ура!

РежимътБоБоТРИ / ЧЕТИРИ / завинаги, ура!

21.05.2020 | 19:20

Ето така "се развива" градчето със замиращи функции (цит.): "...От фондацията обаче твърдят, че не са поемали такъв ангажимент и са просто спонсори. Фондация "Америка за България" е дарила строително-монтажни работи, а не пари. С тази процедура е избегната необходимостта да се обявява обществена поръчка за избора на проектанти и изпълнител. Така до последния момент никой в Пловдив не знаеше как ще изглежда..." ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ГРАДОВЕ СЕ ГРАДОУСТРОЯВАТ -ТО СИ Е НАУКА, ТО СИ Е ИЗКУСТВО, ТО СИ Е МАЙСТОРЛЪК, НО И ДУШЕВНОСТ- А НЕ КАКТО МУТРИТЕ ОТ САРБ =СЕЛЯНКИ ЗА АМЕРИКАНСКО РАЗВИТИЕ НА БГстан, бившите "Граждани..." ГЕРБ= благоволяват да благодетелстват Ортаци, ШуроБаджанаци . . . ПОСЛУШНИКЪТ на МУТРО'ПОЛИТ'ика, баскетБОЛНИЯТ мозъклия Зико със ПОСЛУШНИКА ГладАрх Ахрянов, плужек, пък процедирВат със следващата ИДЕОЛОГИЯ ВЪРХУ ТЕПЕТА: (Не ни стигаше Альошата, сега на всяко Тепе - Идеология!) Върху отвесната скала над приказната камбанарийка на Света Петка Стара щял бил МУТРО'ПОЛИТ'икът Герголюб със злия поглед да гради Катедрален Параклис - сякаш в харизания му ГЕРГОпалат няма пространство за капела . . . С което застрашават мозайките на върха от ДВОРЦОВА КЛАСА

Отговори
11 3
гроп

гроп

25.05.2020 | 08:35

тъпан кожен.това е средата на края на града ни.никога,ама наистина никога,от както се помня,града ни не е бил по-зле,от колкото последните 8 години,"стопанисван"-разбирай краден от прословутия ни хотелиер и разбойник наричан кмет

Отговори
5 2
пари,пари....

пари,пари....

21.05.2020 | 12:08

Тенекиената конструкция е подигравка с многолетната история на Пловдив! А и започнала да се разпада преди да й отрежат лентата!

Отговори
30 3
Защо този вагон контейнер над антични ценности ?

Защо този вагон контейнер над антични ценности ?

21.05.2020 | 11:23

Не е грозно ! Много грозно е ! Това е обида за българските архитекти !

Отговори
43 3
намръщенЪ

намръщенЪ

23.05.2020 | 11:13

Предложи красиво тогава, дай алтернатива

Отговори
2 3
гроп

гроп

25.05.2020 | 08:38

твърде късно е

Отговори
2 1
323

323

21.05.2020 | 10:51

Ми грозно е, няма какво да се заблуждаваме.

Отговори
37 3
гроп

гроп

25.05.2020 | 08:40

поне се радвайте,че мозайките са неунищожени.аз успях да ги снимам както си бяха открити и преди да започнат да ги разслояват.поне ще имам автентична и истинска снимка на римските майстори

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?