Следвайте ни

Пробивът под гарата не засяга магазините в подлеза

viber icon

Пешеходният подлез под бул. „Христо Ботев” и Централна гара няма да бъде затворен по време на изграждането на пробива, който ще свърже директно бул. „Васил Априлов” с ул. „Димитър Талев” и „Македония”. Тунелът минава встрани от гарата, под терена на бившата Транспортна болница, който се намира на около 30 метра от подлеза. Това става ясно от проекта на „Трейс груп”, внесен от НКЖИ за съгласуване в Община Пловдив. На мястото на бившата Транспортна болница в момента е паркинг. Концесионерът на гарата планираше да построи върху празния терен търговски комплекс, но нарочно забави инвестицията, докато се изготви проектът с точното разположение на подземното трасе. 

В пешеходния подлез има над 50 магазина и търговците се притесняват, че заради строителните работи ще бъдат принудени да затворят задълго обектите си. По договор срокът за изграждането на тунела е за три години. Директорът на „Общински пазари” Запрян Тодоров още през 2020-а беше направил официално запитване до Националната компания дали строителството на пробива ще засегне пешеходния подлез, тъй като имаше намерение да направи ремонт в общинската му част под бул. „Христо Ботев”, която заедно с магазините се стопанисва от предприятието.

„Отговорът от НКЖИ беше категоричен, че подлезът не попада в  регулацията на бъдещето трасе под жп ареала, затова боядисахме стените, сменихме осветлението и ремонтирахме стълбищата”, потвърди Запрян Тодоров.

Проектът ще се разглежда от специализирания Експертен съвет в Общината. Чакаме допълнителна документация, след което ще представим обекта и пред обществеността, увери зам.-кметът Пламен Райчев. В разработката не се споменава за Бетонния мост. От НКЖИ бяха декларирали, че старото транспортно съоръжение няма да се събаря, докато не се построи пробивът под гарата. Според предварителните планове строителството ще започне от южната страна на жп линията. За търговците може да настъпи "мъртъв" период, когато строителните работи стигнат до колелото на бул. "Христо Ботев", тъй като трафикът ще бъде спрян. Това обаче  няма как да се случи тази година, защото проектът все още не е одобрен.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Отчет

Отчет

22.03.2021 | 11:48

С.мешници! Вие на това ремонт ли му викате? Прибрахте парите и отгоре-отгоре замазахте! Дайте отчет колко пари бяха отпуснати и колко се вложиха! Тоалетни в подлеза няма! По време на пандемия това нормално ли е? Без воса,сапун....

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?