965

Пробиват втори тунел под жп линията до подлез „Модър – Царевец“

Работен ден беше днес и в двата участъка, в които се изпълнява проектът на В и К – Пловдив  за Южен обходен колектор. Ул. „Модър“ е затворена  от Коматевско шосе до Транспортна болница и се прави изкоп на дълбочина 8,50 метра. 

Тръбите са със сечение 1,8 метра и ще се изграждат под жп линията, за да стигнат след това по ул. „Царевец“ до кръстовището с Пещерско шосе.

Под железния път, където се строи пробив „Модър – Царевец“, с пробивна машина ще се прави  хоризонтален сондаж , за да се монтира  колектор, разказа за "Марица" Георги Мерджанов, управител на „Растер юг“.

Фирмата е един от трите участници в консорциума, спечелил обществената поръчка по европейския проект за 81 млн. лева. Тунелът ще е встрани от автомобилния подлез между районите "Южен" и "Западен". По същото трасе е предвиден и нов магистрален водопровод.

Мощна машина копаеше днес за колектор и във втория участък - на бул. "Александър Стамболийски" в отсечката между кръстовището с ул. "Димитър Талев" и затвора. В началото на новата година ще бъде затворен още един участък - в индустриалната зона на булеварда.

Празничните дни на ключовите обекти в Пловдив са намалени и строителите побързаха да се върнат на работа, установи проверката на „Марица“. 

На Брезовско шосе днес също кипеше усилен труд. Бригадата от неколцина работници укрепваше дълбокия  изкоп, в който се монтира гигантски колектор за дъждовни и обратни води със сечение 2,5 метра.  

Булевардът е затворен  на няколко метра от колелото и трафикът се пренасочва  по павираната  час от „Дунав“ и покрай блок „Гигант“.  

Строителството, възложено от Община – Пловдив на фирма ПИМК, върви много бавно, въпреки че европейското финансиране изисква да се спазват сроковете. Изпълнителите обясняват забавянето с тежката технология – в изкопа най-напред се изгражда  метална конструкция и едва тогава се полагат тръбите. 

Намалени са почивните дни и на втория екип, който работи по воден цикъл на бул. „Дунав“ между бул. „Васил Априлов“ и „Победа“.  Строителите продължиха днес да премахват настилката в южното платно, където предстои смяна на водопровод, захранващ съседните сгради.

Движението не е спряно, а само е отцепена крайната лента. Никола Андреев, който ръководи обекта, обясни, че след като приключат, ще работят в северното платно. По проект там е предвиден нов магистрален водопровод. 

Проектът се финансира по ОП „Околна среда 2014 – 2020“ и е на стойност 20 млн. лева. Според Методиката, приета от правителството, стойността му ще бъде завишена до 20 %. 

Строителите, наети от НКЖИ за пробива до Централна гара, предпочетоха да почиват за радост на шофьорите. Те пък бяха доволни, защото безпрепятствено влизаха до автогара „Родопи“.

Ул. „Димитър Талев“ ще е затворена от ул. "Кукуш" до пресечката с  „Калиакра“ до април.   

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Попов

Попов

28.12.2022 | 09:17

Ех този Модър - Царевец. Мамин не го започна въпреки цялостната проектна готовност, защото не се разбра за личните си условия, после притиснат от обстоятелства и срокове Здравко го почна, но се работи толкова бавно и небрежно, че са за Гинес.

Отговори
10 4
Диди

Диди

27.12.2022 | 22:04

Има много пари за крадене от Европа Жалко,че никой не отчита, че Пловдив е много променен. И да се изпълняват проекти от преди 50години е глупаво

Отговори
14 3
Пловдивчанин

Пловдивчанин

27.12.2022 | 20:50

Отсечката Модър - Царевец ще влезне в Пловдивските хроники за най - бавният строеж в историята на града. Цяла книга може да се напише за него. Най-интересната глава е как преди години изкопаха тунела под линията, след това го засипаха и след няколко години го откопаха ПАК и вече не знам колко време НЕ ЗАВЪРШВАТ обекта, НЕГОДНИЦИТЕ ЖАЛКИ!!!

Отговори
31 3
УФО

УФО

27.12.2022 | 20:32

ХВАЛА ДРУГАРКО ЕРЕМИЕВА!!! ХВАЛА ВАМ!!! ХВАЛА , ЧЕ РЕКЛАМИРАТЕ НАЙ- ГОЛЕМИЯТ КР...Ц ОТ НАЧАЛОТО НА ПРЕХОДА В ПЛОВДИВ!!! ДРУГАРЯ ТОТЕВ И ДРУГАРЯ ЧОМАКОВ МОГАТ САМО ДА СЕ УЧАТ ОТ НЕГО!! ВЕРВАЙТЕ МИ!!! ТЕЗИ КОНСТРУКЦИИ СА НАПРАВЕНИ И ЗАРОВЕНИ ОЩЕ ОТ КОМУНИСТИТЕ, ПРИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ВТОРАТА ЖП ЛИНИЯ ТАМ. ВИЖТЕ АРХИВИТЕ! НЕ СА СЕКРЕТНИ!! КАК НАПРАВИХА ТОЗИ ПРОБИВ, БЕЗ ДА ДЕМОНТИРАТ ПОНЕ ЕДНА ОТ ДВЕТЕ ЛИНИИ??????? ТОВА Е ЧУДО, НАПРАВЕНО САМО ТО ДЖУФА!1 /ИЗВЕНЕТЕ от кметчето/ ПРЕДИ ДА ХВАЛИТЕ ПЛАТЕНО, ПОНЕ ПРОЧЕТЕТЕ ! НАЛИ СТЕ журналистче!!!

Отговори
24 2
Коматево

Коматево

28.12.2022 | 21:52

Зуладжйите-епизод 15г.бетер кумонягите станаха!!!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?