3906

Пробите показаха: Лоша хигиена в ДГ „Радост“ е вероятната причина за хранителния инцидент

Лоша хигиена в ДГ „Радост“ е вероятната причина за неразположението на осем деца от първа група в края на месец май. Това става ясно от резултатите след взети проби от приготвената храна за децата от 30.05 и 31.05, както и от кетъринг фирмата, обслужваща детското заведение. Направени са и отривки от контактните повърхности.

Както „Марица“ писа, Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Пловдив бе сигнализирана от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) за съмнение за хранителен инцидент в детското заведение. ОДБХ Пловдив извърши проверки в детската градина и кухня-майка с дейност кетъринг, приготвила храната.

Проучването показва, че на 30.05.2024 г. в ДГ ,,Радост‘‘ са изхранени 90 деца, от които 8 деца само от I-ва група са проявили симптоми - температура и стомашно неразположение, 3 от тях са посетили лекар. Няма хоспитализирани. От обекта са взети проби от готовите за консумация кулинарни изделия от 30.05.2024г.  за микробиологично изпитване и отривки от трапезната посуда, съобщават от пресцентъра на БАБХ.

Резултатите от изпитването в детската градина са показали отклонения от заложените  показатели на основно ястие - риба на фурна с гарнитура и от контактните повърхности. На обекта е издадено и връчено предписание за щателна дезинфекция на контактните повърхности, разработване на мониторингова програма за контрол на хигиената, допълнителни медицински изследвания за здравен статус и допълнително обучение на целия работещ персонал. На директора на ДГ „Радост“ предстои да бъде връчен Акт за установяване на административно нарушение (АУАН).

При извършената проверка в кухнята-майка е установено, че на 30.05.2024 г. са произведени 340 броя от засегнатата храна, доставени до 3 детски градини и склад. Взети са проби за изпитване от същото меню, проби суровина (замразено филе скумрия) и отривки от трапезната посуда и инвентара. Резултатите от изпитването не показват отклонения.

Връчено е предписание за допълнителни медицински изследвания за здравен статус на целия работещ персонал в обекта.

При извършена проверка от РЗИ Пловдив са взети проби от персонала (носен и гърлен секрет) на I-ва група за бацилоносителство (дизентерия, салмонела, ентеропатогенни коли) и стафилококус ауреус. Пробите са отрицателни по изследваните показатели.

С резултат на обследването, РЗИ Пловдив ще излезе със становище утре.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?