Следвайте ни

Приватизираният екарисаж удари кепенците преди 20 години

viber icon

Поради затваряне на пловдивския екарисаж преди около 20 години извозването и унищожаването на странични кланични продукти и умрели животни от фермите в региона бе насочвано към екарисажите в Шумен и Варна. В някои случаи умишлено умъртвяваните животни и птици заради различни заболявания се загробват до фермите с решение на Българска агенция по безопасност на храните. Иначе Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив, чрез БАБХ, има договор със старозагорска фирма, която притежава лицензиран инсинератор за обезвреждане на животински отпадъци.

Пловдивският екарисаж бе затворен заради отнет лиценз, тъй като не отговаряше на новите европейски изисквания. През 2013 г. той бе приватизиран на почти 98% от бившия му директор и кмет на община "Родопи" - Стоимен Марчев, вече покойник. По данни на ДАКСИ мажоритарния пакет акции държи „Деструктор, екология, месокостно брашно, протеини (ДЕМП) АД, с изпълнителен директор Илия Тотев. В момента той притежава 12 006 броя акции, всяка с номинал от 4 лв., равняващи се на 87% от капитала в размер на 55 200 лева. Минори​тарен акционер с 1220 броя акции, всяка по 4 лв. и формиращи 8,84% от капитала, е Елена Марчева. Останалите акции са разпределени между хората, участвали в работническо-мениджърското раздържавяване.

„Екарисаж Пловдив“ АД така и не заработи след приватизацията. ДАКСИ показва още, че според последните обявени данни за 2013 г. са декларирани нулеви нетни приходи от продажби. Регистрацията по ДДС обаче е прекратена още през 2009 г. Но пък „Екарисаж Пловдив“ АД има данъчни задължения в размер на 27 478.34 лв.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?