Следвайте ни

Приказни есенни сватби омагьосват Пловдив в разгара на COVID-19

viber icon

Любовта не знае граници и за щастие пандемията не е непреодолима пречка да се вдигне сватба, макар и с ограничителни мерки.

Три ритуала за граждански брак ще има в Пловдив утре. И трите двойки са предпочели  класическа церемония в общинските  зали - в Централния дом на младоженците на ул. "Христо Г. Данов" и в кметството в "Тракия", където още с построяването на новата сграда местната власт реши да разкрие тъй важната услуга. За днес  не е записан нито един ритуал, защото е Задушница - денят за почит към мъртвите.

"Сватбите са по-малко, защото вече сме извън благоприятния топъл сезон - между  2 и 6 на ден, за разлика от лятото и началото на есента, когато надхвърляха 10 в някои дни.  Но за ноември вече имаме заявки от 60 младоженски двойки, макар че сме още в началото на месеца. Пет ритуала ще провеждаме  на знаковата дата 11.11., а едно от бракосъчетанията в този ден е поискано от бъдещите съпрузи  точно за  11 часа", разказа за "Марица" директорът на общинското предприятие "Радостни обреди"  Чудомира Пинджева.

Чудомира Пинджева

Двойка влюбени пловдивчани  се е записала за октомври догодина, за да има  повече време за подготовката.

Ритуалите са организирани при строго спазване на предпазните мерки.  Задължителното изискване е младоженците и гостите да са с маски. На церемониите  в двете зали могат да присъстват до 15 гости, максимум 20. Подът в Дома на младоженците е разграфен, за да се знае със сигурност, че между посетителите се гарантира 1,5 метра дистанция.  Навън  пред  централния Дом  вече не се сключва брак, защото е студено и младоженците предпочитат уюта на залата, още повече, че след основен ремонт сградата е коренно променена.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?