Следвайте ни

Приходите от "Синя зона" намаляха рязко заради COVID-19

viber icon

Приходите от „Синя зона“ в Община Пловдив намаляха с 650 000 заради COVID-19, отчете зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов. До края на месец септември 2020 по това перо в общината са постъпили 2 754 304 лв. За сравнение за същия период на миналата година сумата е била 3 403 747 лв. „Спадът се дължи на помощните мерки, които Община Пловдив предприе по време на извънредното положение и освободи от такса паркирането из целия град за 3 месеца“, обясни Чонов. 

Междувременно обхватът на синята зона е увеличен с цел въвеждане контрол в паркирането. За целта през изминалата година от мандата на местната власт са обособени нови 50 места на бул. „Марица“ – Юг. С това паркоместата, които попадат в синята зона, достигнаха 2500. Монтирани са и 53 нови паркинг автомати за самотаксуване, като до края на 2020г. са предвидени още 10 броя. „Така се решава въпросът с някои корупционни действия от страна на служителите на предприятието“, аргументира се Тодор Чонов. 

Събраните приходи от общински паркинги заради пандемията също са по-малко. Те са 490 569 до края на септември, което  е намаление със 196 000 лева по-малко. „Продължават усилията ни да увеличим паркоместата в града. На всички е ясен огромният проблем с паркирането, като той е най-сериозен в Центъра и междублоковите пространства. През тази година бяха пуснати няколко нови паркинга, така че увеличихме местата с близо 1500. Търсим всяка една възможност за обособяване на паркинг“, заяви Чонов. 

Въведена е  автоматизирана паркинг-система и система за визуализация на свободните места на паркинг „Колодрума“. Така вече се регулира и входно-изходния режим в района на Гребен канал и стадион „Пловдив“, като са осигурени над 150 броя паркоместа за свободно паркиране по ул. „Ясна поляна“ и бул. „Марица-юг“. Изграден е и първият многоетажен паркинг в район „Западен“.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

4000

4000

30.10.2020 | 16:33

А сега де ? Обхватът на Синя Зона е увеличен, а приходите драстишно намалели ! И сега се пита в задачката - сегшното управление повече ли краде или по-малко от предишното ?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?