Следвайте ни

Приемни семейства връщат деца заради развод и гурбет

viber icon

Социалните са заличили 4 приемни семейства от регистъра от област Пловдив за осем месеца, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане (АСП) за „Марица“. Една от причините за заличаването е доброволно отказване от предоставяне на приемни грижи. Най-честите аргументи са наближаване на пределна възраст, влошено здравословно състояние, развод между родителите или приемане на работа в чужбина. Кандидат-родителите губят права да отглеждат хлапетата и заради лоша грижа, тормоз, насилие или неглижиране. Освен това социалните уточняват, че част от българите, които предоставят приемна грижа, не разбирали същността на услугата или не спазвали клаузи от сключените договори. Така на приемните родители се забранява да отглеждат нуждаещите се деца в дома си, а вече настанените се прехвърлят при други приемни родители. 

До август тази година други 13 деца са изведени от домовете на семейството, което ги е приело, заради реинтеграция в биологичното му семейство, настаняването при близки и роднини на биологичните му родители или осиновяване. За сравнение за същия период на 2019г. броят им е два пъти по-голям. Успешно изведени са 34 малчугана. Вероятно това се дължи на извънредната обстановка около коронавируса. Настанени са общо деца в 76 семейства пък отчете зам.-кметът със социален ресор Анести Тимчев миналата седмица.

Процесът по утвърждаване на нови родители не е никак кратък, а след приемане на хлапе в дома – социалните ежемесечно проверяват условията на живот и грижите. Първото необходимо условие е установяване на потребност, набиране на кандидати, кандидатстване, оценка и утвърждаване. Всъщност  в област Пловдив има 93 професионални приемни семейства, като от тях 3 са утвърдени през 2020г. Няма нито едно вписано доброволно семейство. 

Възнаграждението на „платените родители“ се определя на база на броя настанени подрастващи и размера на минималната работна заплата. За едно дете те получават 150% от минималната заплата, 160% - за две деца и 170% - за три или повече.

Децата, настанени при приемни родители, са жертва на насилие, лоша грижа или са нежелани от родителите си. Такъв беше и случаят през лятото на 2019 г., когато бебе беше изоставено на паркинга до Централна гара. Както „Марица“ писа грижите за него тогава пое приемното семейство на свещеникът Явор Стоянов и съпругата му Елена. Приемната майка вече е на 43 години и е работила като бавачка, бащата е на 39 години. Семейство Стоянови имат две деца, а бебето от гарата беше второто, за което се грижат като приемни родители. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?