Следвайте ни

Приближен на аферистите от "Бедняка милионер" спечели поръчка за 6 млн. лева от ЕС

viber icon

Фирмата "АД Инженеринг" на Атанас Дръндаров, регистрирана с 3000 лева капитал, изпревари 12 компании в търга за строителство на 74 социални жилища, организиран от Дирекция "Социални грижи" в Община Пловдив   

Нов играч в обществените поръчки на Община Пловдив печели търга за строеж на  74 социални жилища на ул. „Владая” в „Столипиново”. Това е фирма „АД Инженеринг” ЕООД, регистрирана през 2016 г. в "Кючук Париж" в  Пловдив  с едноличен собственик   Атанас Танов Дръндаров.  Фирмата за пръв път играе на търг за обществена поръчка и досега не е била участник или бенефициент на публични или европейски  средства.  В Община Пловдив не си спомнят „АД Инженеринг” да е изпълнявала крупни поръчки.   

Седалището на „АД Инженеринг”  е на ул.  „Кичево“ 28, а  ул. „Димитър Талев“ 19 е посочена за кореспонденция, става ясно от търговския регистър. Уставният капитал е 3000 лева. Освен на собственото си еднолично дружество Атанас Дръндаров е бил управител и на друга фирма. До 9 март 2018 година той е бил представляващ на "Пълдин Инвестмънт" ООД. Съдружник в дружеството е известната пловдивска адвокатка и бизнес дама Иванка Митева-Ангелова. Името <210> нашумя след няколко скандални сделки с имоти в Пловдив. Митева-Ангелова заедно с бившия кандидат за кмет на Пловдив Йордан Джермански бяха в основата на аферата "Бедняка​ милионер", в която Милен Паунчев загуби за една нощ наследствени имоти с пазарна оценка за над 8 млн. евро срещу 200 000 лева. По-късно двамата съдружници заложиха и друг капан за наивници - те дебнеха за имотни спорове между роднини и чрез закупуване на малки дялове се опитваха да придобият целите апетитни имоти. 

За  2019 г. Дръндаров чрез "АД Инженеринг" ЕООД е декларирала  985 хил. лв. оборот. Дружеството е  на Камарата на строителите в България, иначе не би била допусната до участието в търга за изграждане на социалните жилища в кв. "Гладно поле", при това - за европейски пари. Проектът  се финансира по оперативна програма „Региони в растеж”.   

„АД Инженеринг” е класирана  на първо място в наддаването,

в което участват още 12 кандидати. Обществената поръчка е обявена с прогнозна цена 5 250 588 лева без ДДС, или над 6 млн. лева с включен данък.  Договорът не е подписан,  защото  се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията от фирма „ТЕС Кънстракшън груп” ЕООД, класирана на четвърто място.  

Процедурата е открита на 16 юли 2020 г.  Възложителят е зам.-кметът  по спорт и младежки дейности Георги Титюков, който през двата изминали мандата, а и преди това ръководеше и социални дейности.

Председател на тръжната комисия е Веселина Ботева, шеф на дирекция „Социални дейности”. Обществената поръчка е за инженеринг - проектиране и изпълнение на строително-монтажните работи.

Търгът е проведен прозрачно, при спазване на всички правила на ЕС,  категоричен е Георги Титюков. Служители в Общината обаче, пожелали имената им да не се цитират, твърдят, че в хода на подготовка на поръчката общинският съветник от "Кауза Пловдив" Костадин Георгиев живо се е интересувал от процедурата и видимо лобирал именно за "АД Инженеринг" ЕООД. Любопитен факт е, че главният експерт в дирекция "Социални грижи" Петя Хаджийска, която минава за дясна ръка на Веселина Ботева, е кумица на Костадин Георгиев.    

Костадин Георгиев

В състезанието реално участват осем компании, тъй като четирима  от кандидатите  са отстранени от играта заради пропуски в документацията.   На финала  остават фирмите  „АД Инженеринг”, „”Аделмакс”, „Инфинит енерджи”, „Тес Кънстракшън”, „Пирс ​- Д”, „Персенк груп”, „Запрянови - 03” и „Строймонтаж”.

Какви са критериите, определени за състезателите? 

За разлика от повечето други обществени поръчки, в които се поставят условия за реален оборот в рамките на последните 3 или 5 години, както и представяне на реално изпълнени обекти със същата или сходна дейност, за строеж на социални жилища не са посочени нито едно от тези условия.

Предоставихме възможност повече от кандидатите да участват, а и в европейските правила няма  подобно изискване, обясни Георги Титюков.

Максималната оценка от  100 точки  е  поделена поравно -

до 50 точки се дават за техническо предложение и 50 точки за ценово. Техническото предложение  се състои също от две оценки. Едната е  за минимални изисквания. Те са шест на брой, сред които са концепцията за съдържание на инвестиционния проект, продължителност на строителство, ресурсно обезпечаване, линеен график на изпълнението. Втората  съставна е за качествени аспекти, което означава системи за контрол.

При крайното класиране „АД Инженеринг” има   най-високата  комплексна оценка от 97,50 точки. На второ място  е класирана „Аделмакс” и  на трето - "Инфинит енерджи”,   които имат равни оценки - 97,48.  „Тес Кънстракшън груп” , която обжалва резултата, печели общо 83, 40 точки. Всички останали състезатели  получават  по-ниски  комплексни оценки.

Предложените от кандидатите цени са близки, затова на предни позиции излиза този, който е високо оценен на първия тур - с техническо предложение.

„АД Инженеринг” посочва в офертата си 5 247 588 лева,

която не е най-ниската, но висок бал -  50 точки за техническото предложение, от които 30 за минималните изисквания и 20 за система за контрол.

„Аделмакс”  също има 50 точки за техническо предложение, но е дала малко по-висока  цена -  5 249 588 лева. „Инфинит енерджи” на първи тур печели само 35 точки и предлага по-висока цена от 5 250 000 лева, затова й е отредено трето място.

„Тес Кънстракшън”, която жали търга, е на четвърто място, въпреки по-ниската цена от тримата съперници - 5 150 000 лева. Но за техническо предложение е оценена само с 35 бала, от които само 5 точки са  за „качествени аспекти”, както е формулирано в условията. В офертата си за качеството е представила две независими системи, но те не са оценени високо.  

Любопитно е, че „Строймонтаж”, класирана на последно място, предлага на Общината  най-ниска цена - 4 985 000 лева.  Драстичното изоставане в състезанието се дължи на  оценката за техническо предложение -  едва 30 точки, от които нула  -  за „качествени  аспекти”. 

 

Георги Титюков, зам.-кмет: Проведохме открит и прозрачен конкурс

Срокът на изпълнението на проекта за строеж на социални жилища ще бъде удължен. Уведомили сме управляващия орган, че тръжната процедура е обжалвана и няма как да подпишем договор, защото трябва да изчакаме решение на Комисия по защита на конкуренцията, коментира вчера по повод на търга за избор на изпълнител зам.-кметът Георги Титюков.

Открита, прозрачна, без тежки условия и при стриктно спазване на европейските правила - така зам.-кметът и възложител на проекта коментира търга. Напомня, че и други обществени поръчки се обжалват, след като законът е дал това право на участниците. При 12 кандидати един печели, останалите 11 са недоволни, обобщи Титюков. Зам.-кметът допълни, че не познава собственика на фирмата, класирана на първо място в търга за социални жилища, нито другите нови кандидати за обществени поръчки в Пловдив, сред които са “Пирс - Д” и “Парсек груп”. Условията за поръч-ките се контролират от държавната агенция, там се оповестяват резултатите и офертите на участниците, отбеляза Титюков.

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

Смешници

Смешници

05.11.2020 | 22:08

Ако беше толкова прозрачна процедурата, тази фирма без никакъв опит ли щеше да спечели поръчка за милиони. Ти в ред ли си, бе, Титюков. Да беше измислил нещо по-прилично като оправдание за нагласената процедура.

Отговори
4 0
Пещерска гроздова

Пещерска гроздова

05.11.2020 | 17:15

Гласувайте бе, съветници, искаме парцела зад МОЛ Пловдив за 120 000 лв.

Отговори
5 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

05.11.2020 | 15:11

Това мазно, гадно, крадливо човече - Тютючето. Да му е честито на Зико. Заради петте му кирливи гласа в ОС , Зико е готов на всичко. Само, че не се усеща, че след главата на Кирчев, на Тимчев /защото Тютюка една година му драпаше за ресора/, бавно и сигурно ще падне и неговата глава.

Отговори
8 1
Съд и затвор

Съд и затвор

05.11.2020 | 14:29

Ами то и малките деца в Пловдив знаят що за крадлива паплач са тези измислени политици Бидони и Тютюци! Красива сган! Крадът от най-бедните безмилостно и арогантно! Не знам защо са недосегаеми от съдебната система и има ли такава в Пловдив въобще или може би не знаят за тази коварна престъпна шайка?

Отговори
9 1
Браво!

Браво!

05.11.2020 | 13:11

Ех, какви приятни и надеждни партньори има кмета Здравко Димитров ...Направо да му завидиш!

Отговори
5 2
Пловдиячанин

Пловдиячанин

05.11.2020 | 11:21

Винаги усмихнат и мазен в отношенията си...това е далавераджията Тютюка, ааа в компанията на Бидона и ония арменец умело проваляха Славчо за изборите! В общинския съвет са само за далаверата,през оная работа им е за проблемите на Пловдив !

Отговори
17 1
Дада

Дада

05.11.2020 | 10:27

Нормално е в България ОСОБЕННО в Пловдив крадците и мутрите да са на почит и да печелят всичко . Вие какво очаквате ? Някакъв честен бизнесмен без ВРЪЗКИ да спечели нещо да прогресира и да плаща адекватни европейски заплати на фона на 21 век ли ?? Осъзнайте се бе, това не ви е Европа . Това е ко.чината БГ

Отговори
11 1
Бизнесмен

Бизнесмен

05.11.2020 | 10:02

Махнаха човека на Пещерска гроздова, Кирчев/ тяхната касичка/и почнаха да хулят. Мека топлина смятаха че градът е техен.

Отговори
10 1
Съдник

Съдник

05.11.2020 | 09:58

Дано дойде видов ден за Титюка и Бидона, както са известни, последното, което разбрах, че крадат по 1 лв. от топъл обяд на всеки един ползвател на тази услуга. От най-бедните! Просто нечовешко!

Отговори
22 3
Мафия!

Мафия!

05.11.2020 | 09:08

Тия са дъно щом крадът от бедните. Какъв човек трябва да си?!

Отговори
20 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?