Следвайте ни

При щурма на заразата: Ще въвеждат ли вечерен час за учениците в Пловдив?

viber icon

Последните стряскащи рекорди в хода на заразата с коронавирус накараха много граждани да настояват за още по-строги мерки срещу заразата, някои от които бяха въведени с нова заповед на здравния министър късно вчера. Сред тях са затваряне на нощните заведения и преминаване към онлайн обучение на гимназии и университети.

Притеснени родители от Пловдив обаче искат по-малките класове да не рискуват да пламнат от вируса, а още сега също да превключат на дистанционно обучение. Въвеждане на вечерен час пък е друга обсъждана идея.  В местната власт в Пловдив обаче цари разнобой дали да се въведат нови ограничения. 

"Аз съм за по-стриктни  мерки, въпреки че  може да има недоволство от страна на ресторантьори, бизнесмени и културни дейци. Без ограничения няма да успеем  да се справим с пандемията", заяви пред "Марица" кметът Здравко Димитров. От понеделник той се лекува от ​ковид инфекция, след като даде положителен тест. Градоначалникът смята, че въпросът за вечерен час трябва да се разгледа от двата кризисни щаба - Областния и Общинския, но със задължителното участие на лекари и специалисти.  

"Ако целта е само да приемаме формални мерки, аз съм против", контрира областният управител Дани Каназирева.  

Тя обясни, че в Областния кризисен щаб не е постъпвало искане от директори за въвеждане на вечерен час за ученици, нито от РУО - Пловдив.  

"Проблемът не е в това докога 3-4 деца вечер ще си стоят на пейката, защото  малко от тях излизат по тъмното навън. Проблемът е, че не всички спазват основните противоепидемични мерки ​- маски, дезинфекция, дистанция.  Те са задължителни и трябва да има по-строг контрол, а не формални мерки", заяви пред "Марица" Каназирева.     

Според нея броят на положителните проби в Пловдивско се е увеличил две седмици след като започна учебната година - след 6 октомври.  

"Учениците пътуват в препълнени автобуси и с часове са заедно в клас.  Но категорично считам, че преминаването към онлайн обучение не е най-добрият вариант. Тази форма не дава такива възможности за усвояване на учебния материал, както присъствената. А и ще доведе до огромни затруднения за родителите на по-малките ученици, защото ще бъдат принудени да остават с тях вкъщи, което още повече ще влоши  икономиката", категорична е Каназирева.

Кметът Здравко Димитров обаче е убеден, че затягането на мерките е неизбежно. 

"На Запад  вече въведоха вечерен час от  21-22 часа вечерта до 6 часа сутринта. Започнаха  да затварят цели градове, за да предпазят населението от коронавирус.  Ако не въведем ограничения, здравната система няма да издържи. Тя  и сега е претоварена - един лекар и една сестра обслужват 50 болни", коментира Здравко Димитров. Той остана и без шеф на Общинския кризисен щаб, след като началникът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов също се озова в болница с К-19.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Мира

Мира

28.10.2020 | 13:02

Най-голяма отговорност носи министърът на образованието, с неговата нерешителност. Училищата завършиха миналата година сравнително успешно. Учителите успяха да се организират бързо, в движение, без помощ от министерството и може би по-добре. Каквото е дошло от тях е хаос, противоречиви решения, сгрешени матури. Сега какво? Днес присъствено, утре дистанционно. Така децата ще получат по-добри знания ли, учителите ще работят по заповеди ден за ден. Ще се чудят как да оцелеят здрави. А когато и те като лекарите останат малко, какво ще правим.?. Както се казва каквото му дойде- Който оживее, оживее.... Е тогава обществото е виновно. Как се заразиха министри, главен прокурор, депутати, лекари. Предполагам, че те са спазвали изискванията, не са ходили по дискотеки и барове. Така, че нека отговорните лица планират мерките умно и обмислено, нека не търсят оправдание за собствената си безпомощност.

Отговори
2 0
ДЯДО

ДЯДО

28.10.2020 | 09:53

Кмета и тази мисирка Дани , като някои плъхове. Вземайте мерки не чакайте да стане по-страшно.

Отговори
5 1
ИВАНИНА

ИВАНИНА

28.10.2020 | 09:49

АЛО , УПРАВЛЯВАЩИТЕ КАКВО ЧАКАТЕ ,ЧЕ НЕ ВЗЕМАТЕ МЕРКИ ДА ПРЕМИНАТ УЧЕНИЦИТЕ НА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ И ДА ЗАТЕГНЕТЕ МЕРКИТЕ. ОТ КОЙ ВИ Е СТРАХ , ОТ УЛИЧНИТЕ ХУЛИГАНИ ИЛИ ВИ Е СТРАХ ЗА ВАС САМИТЕ ДА НЕ ЗАГУБИТЕ ВЛАСТТА. НЕ СТАВАТЕ ЗА НИЩО.

Отговори
4 1
Областния

Областния

28.10.2020 | 09:24

Управител застанал пред строя на гпляма армия а говори като командир на отделение!

Отговори
2 0
Сик

Сик

28.10.2020 | 09:03

Вляво е бивш барман, вдясно е бивша сервитьорка. Какво очаквате от такива ?

Отговори
8 1
Лекар

Лекар

28.10.2020 | 08:45

Браво, кмете! Вечерен час, за да не щъкат по улици, заведения, пейки и градинки. Ясно за всички, че някой пак лиже з...ици на собствениците на заведения и барчета.

Отговори
9 0
Шишо

Шишо

28.10.2020 | 08:19

Данче,скрий се! Остави по-умните да направят каквото могат,за да не стане още по -страшно. Явно имаш лична изгода кръчмите да работят ! Бегай си вкъщи и не се показвай,щото ще о.ереш всичко!

Отговори
13 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?