Следвайте ни

При ремонт без разрешение: Бизнесмен наводни цяла кооперация СНИМКИ

viber icon

Собствениците на офиси в луксозна сграда срещу Новотела вече години се борят с имот на последния x етаж, в който е смятал да живее бизнесменът Желю Ганчев. Става въпрос за офис от неколкостотин квадратни метра, който известният производител на бебешки пюрета възнамерявал да преустрои в жилище.

Според другите стопани на офиси, Ганчев е свалил още в 2012 година окачената фасада, премахнал е дограмата и е започнал да покрива две от терасите с бетонни плочи. В имотния регистър офисът на ул. „Сливница“ 6А е собственост на „Ганчев инвест“ АД, където той е съдружник.

Още през 2012 година комисия от кметството на район „Северен“ минава и констатира куп нарушения по Закона за устройство на територията. И спира преустройството, като

 издава заповед да се възстановят оригиналните конструктивни елементи.

Оттогава огромният офис не е пипнат и стои отворен пред стихиите. Липсващите прозорци са покрити с рекламно пано и при дъжд и сняг вътре се натрупва вода, която се стича по етажите.

„Г-н Ганчев каза преди години, че ще прави от офиса жилище. Свали дограмата, изкърти тръбите от парното, които бяха в пода. Като е направил това, той е нарушил целостта на неговия под, който пък се явява таван на хората на 7-ия етаж. В снежни зими и дъждовни дни вътре навява сняг и се събира вода“, обясни адвокат Бистра Запрянова. Тя има офис на 5. етаж и е била домоуправител на етажната собственост.

Според нея, окачената фасада е свалена. „Над терасата той изля някаква плоча и пусна колони за нея -

 така вероятно наруши хидроизолацията.

В пода има пукнатини. Има комуникационна шахта за кабелите - един ден в нея течеше като река“, разказва бившата домоуправителка.

Преди 2-3 години водата тръгнала по шахтата за кабелите, стигнала до елтаблото в сутерена и два дни стопаните на офиси нямали ток. „Много пъти сме говорили за проблема с представител на г-н Ганчев. Когато изгоряха всички електромери, той плати за ремонта. Тогава ние дадохме подходящ срок да затворят фасадата и да възстановят прозорците. Поеха ангажимент да оправят това до есента - още не е направено“, припомня адв. Запрянова.

„Марица“ се свърза с Желю Ганчев.

 „Ще го завършим! Лятото ще го завършим“,

обеща веднага той.

„По закон никой не може да вреди на другите и да нарушава фасадата на една сграда. Тя се изменя с проект и всички трябва да се съгласят“, припомни адв. Запрянова. Преди месец „Марица“ писа за друг имот на Желю Ганчев на ул. „Полковник Бонев“. Там апартаментът на пловдивчанина Георги Бечев, който е под терасата му от 120 кв. м, тече от години. След първия сняг част от тавана се срути до гола арматура.

 

Какво установи район „Северен“ през 2012-а

В комисията от район „Северен“ през 2012 година влизат гл. специалист Петър Фирнаджиев, старши експерт инж. Илиян Козарев и главен специалист Елена Трифонова. Те констатират груби нарушения по чл. 148, 137 и 158 от ЗУТ. Според тях преустройството не е разрешено от закона и се прави без строителен надзор.

Издадена е заповед за спирането на строежа и предписание сградата да се възстанови в предишния й вид. В заповедта за спиране пише: „Премахнати са стените, оформящи помещенията в офиса съгласно проекта от 2005 г. Терасата в посока изток, с квадратура 52,7 кв. м., частично е покрита с бетонна плоча, стъпила на съществуващи колони. На терасата в южна посока с квадратура 22,7 кв. м. е насадена железобетонна колона с приблизителни размери 20/20 см. На кота +21,60 м. е премахнато естественото осветление, като атриумът е затворен с метална конструкция покрита с бетонна плоча. Премахната е железобетонната греда, която го опасва“.

 

Всички снимки са предоставени от живеещите в блока

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Мики Маус

Мики Маус

05.04.2021 | 21:40

Желю е пич! Не разбирам защо разни мизерници - несретници не се засрамят. Като вземат парите е убав, като се видя че теча не е от него - що не му върнаха парите, а почват пак да лаят като улични псета?!

Отговори
1 0
Фончо 4

Фончо 4

05.04.2021 | 13:08

Егати и мизерника.

Отговори
12 0
Дивна

Дивна

05.04.2021 | 10:49

Когато няма съдебна система е така, всеки си прави квото си иска!

Отговори
24 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?