Следвайте ни

Президентът Петър Стоянов: Милчо Левиев бе филибелия и космополит

viber icon

„Познавам Милчо Левиев от дете. Той не ме познаваше, защото бе доста по-голям от мен. В Пловдив той бе известна фигура. Тогава вече бе започнал да прави „фокусите” на Радой Ралин (групата „Джаз Фокус`65”, която за 5 години има много успешни турнета в страната. Създадена е по идея на Радой Ралин - б.а.). Помня го много добре от 1967-1968 година, когато вече правеше концерти.

Чак след години се запознахме и като станах президент, едно от нещата, които исках да направя, бе да го наградя с орден „Стара планина”. Без съмнение Милчо е едно ярко музикално явление, той е най-големият ни джазов музикант. Навремето, когато се кажеше Пловдив, всички се сещаха за него.

Доста преди да почине, той много пъти бе казвал, че иска прахът му да бъде разпръснат над Лос Анджелис, Пловдив и в Солун. Това вече бе направено в Лос Анджелис. В Пловдив искаше това да стане някъде в Стария град. Къде по подходящо място от Небет тепе - на метри от „Червеното пони” на Начо Културата и обърнат към най-красивата част на града.

В Солун заедно с Вики Алмазиду той намери частица от Стария Пловдив. Затова и там му харесваше. За Милчо могат да бъдат казани много неща, но най-важното е, че е един от малкото български космополити. Обичаше да заявява: „Аз съм филибелия!”, и това сякаш изчерпваше и обясняваше всичко. Това значи човек, който обича града си, родината си и е отворен към света. Това е особеният пловдивски космополитизъм.

Винаги ще помня добре импровизацията, която изсвирихме с него преди доста време. Духът бе друг, времето бе друго, а аз бях с 20 години по-млад.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?