2374
Следвайте ни

Президентът в Пловдив тревожно: Ножицата между бедни и богати българи расте, първи сме в Европа

viber icon

„Неравенството между доходите на бедни и богати в България расте и вече сме на първо място в Европа по този показател, който е много тревожен.“ Това заяви президентът Румен Радев, който дойде вчера в Пловдив за Деветия европейски форум за социално предприемачество.

Държавният глава връчи три от наградите за заслуги в развитието на европейското социално предприемачество „Стилиян Баласопулов“. Церемонията се състоя в Международния панаир, където форумът ще продължи до 4 октомври.

Първата награда отиде при Националния съюз на трудовопроизводителните кооперации за колективните усилия и принос към социалното предприемачество у нас и в Европа. Отличие заслужи и Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хора с увреждания. Той взе приза за изключителни заслуги за стимулиране и развитие на успешните бизнес модели за социална подкрепа. Наградата за изграждане на ефективно действащ социален и граждански диалог в България отиде при проф. Лалко Дулевски -  дългогодишен председател на Икономическия и социален съвет на България.

Преди да бъдат обявени заслужилите българи, държавният глава Румен Радев взе думата и подчерта, че за него е удоволствие да бъде сред хора, които са приели социалното предприемачество за кауза, защото то дава възможност на уязвимите групи да се трудят пълноценно, да разгърнат своя талант и да не разчитат на помощи. Според него представителите на бизнеса и местната власт  са осъзнали, че социално ангажираната икономика помага за намаляването на дисбалансите. 

Румен Радев подчерта, че именно социалното предприемачество е това, което ще помогне на страната ни да се пребори с неравенството и да изведе доходите на пенсионерите над линията на бедност. "Извеждането на българските пенсионери над линията на бедността вече започна да се случва благодарение на служебното правителство", отбеляза Радев.

Еврокомисарят Мария Габриел, която се включи онлайн във форума, подчерта, че в Европейския съюз се подготвя план за действие относно социалната икономика. Той трябва да е факт до 2021 г. Мария Габриел заяви още, че сред приоритетите е  80% от българите да имат цифрови умения.

През следващите дни на форума ще бъдат представени европейската и националната политика в различни сектори, свързани със социалното предприемачество, цифровата трансформация на България 2020-2030 г., възможностите за интеграция на хора с увреждания на пазара на труда. Сред важните теми, които ще бъдат засегнати, е и „Виртуален мост Община Пловдив, България - Община Бреша, Италия“. Друг акцент на форума са трудовопроизводителните кооперации като двигател за развитието на социалната икономика в България. Всички мероприятия се провеждат хибридно (на живо и чрез онлайн платформи).

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

промяна

промяна

30.09.2021 | 07:55

И ще продължава да расте! В държава, в която управлява мафията, под формата на съдружие на икономически субекти с партиите и олигархията! Трябва ни промяна в системата. Първа крачка - Президентска Република! Тя отнема възможността на партиите да назначават навсякъде свои калинки и да обслужват интересите на елитите им!

Отговори
5 10
намръщенЪ

намръщенЪ

30.09.2021 | 15:42

Тъкмо президентската република е мачта на тъмните кръгове и на чешити като Радев.

Отговори
1 0
Коко

Коко

30.09.2021 | 07:41

Радев, мазник. Нали вашите комунета вдигнаха пенсиите без да е ясно от къде, ще вземат парите, съсъпихте държавата само за 5 месеца. Мутрите почнаха да се гърмят посред бял ден без да им пука от полицията. България върви към мизерия и глад.

Отговори
13 6
Мария Габриел

Мария Габриел

30.09.2021 | 07:39

С цифровите умения ще се заличи социалното неравенство. Поздрав от ЕС.

Отговори
3 5
Ха-ха

Ха-ха

30.09.2021 | 07:37

Твоят министър дамаджаната има 12 кенефа. Фатмака говори за богати и бедни

Отговори
13 3
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

30.09.2021 | 07:34

капиталистит са кожодери сит на гладен н вярва

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?