Следвайте ни

Президентът на "Хемус 2020": Отбранителната индустрия е мощен стимул за развитие на науката СНИМКИ

viber icon

Рекорден брой участници се включиха в 14-тото изложение за военна техника "Хемус 2020".

90 фирми от 17 страни показват най-големите новости във военната индустрия. На откриването бяха президентът Румен Радев, военният министър Красимир Каракачанов, зам.-военният министър Анатолий Величков и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

От 30 военни изложения в света тази година заради COVID-19 са проведени по-малко от половината. За първи път "Хемус 2020" става дигитален за фирми участници и посетители. Това е голямо постижение за изложението, каза директорът на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов.

Радев призова държавата да подпомага оръжейната индустрия.

"Очаквам държавата да подкрепя още повече родната отбранителна индустрия с облекчени условия за производствата и стимулиране на реализацията на продукцията, за да може българският военно-промишлен комплекс да утвърждава своя авторитет на международния пазар", заяви президентът.

Румен Радев изтъкна, че отбранителната индустрия не е обикновен дял от икономиката ни, който осигурява трудова заетост, а мощен стимул за развитието на науката, иновациите и високите технологии.

За миналата година военният износ на България е за 641 млн. евро или над 1 млрд. лева, каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

На 2 октомври в София в Министерството на отбраната ще бъдат отворени офертите за нова бойна машина на пехотата "БМП". В него са подали оферти четири фирми, но са допуснати само две. Едната е швейцарската "Дженеръл Дайнамикс", другата е финландската "Патрия".

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Митьо

Митьо

30.09.2020 | 17:42

Днеска са излезли 10 платени от Гроб клакьора с направени от Гроб плакати да викат срещу Радев. нещастници.

Отговори
1 2
Ахааа

Ахааа

30.09.2020 | 13:47

А мишокът дали може да се покаже да го видим как изглежда?! И как ли ще докаже, че е платил някакви данъци и осигуровки като се „изхранва” с „грантове” за хейтърство и тролване, които не подлежат на облагане или ги получава неофициално?!

Отговори
0 7
Мишок

Мишок

30.09.2020 | 12:21

Вижте го добре. Това е човек, който държавата е хранила и обличала от чорапите до фуражката и не е платил един лев осигуровки от заплатата си, която хич не е малка. Но има уста като врата градска тоалетна.

Отговори
9 2
намръщенЪ

намръщенЪ

30.09.2020 | 16:19

Браво за сравнението в последното изречение! То пасва и за тази, дето го издигна

Отговори
3 1
Човека е скромен

Човека е скромен

30.09.2020 | 17:41

народа му е дал 11 бона заплата като президент. Не е като вашата мутра, която като шофьор на джипка взема 500 000 евро дневно. Т.пи гербаджийски тролове !

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?