46
Следвайте ни

Презастрояването на Пловдив разпали страстите в Общинския съвет

viber icon

Спор за презастрояването на Пловдив се развихри на сесията на Общинския съвет.

Темата е една от най-болните в града. Този път повод за дискусията беше предложението на администрацията за изготвяне на подробни устройствени планове. Сред тях е и територията около Белодробна болница, закрита преди пет години.

Съветници от "Демократична България" изказаха притеснението, че с изменението на ПУП се застроява голяма площ от парка.

“Терените около болницата са предвидени за зеленина и широко обществено ползване”, увери главният архитект Димитър Ахрянов. Самата сграда е отредена още навремето за здравеопазване.

”Не мога да се съглася, че целият парк се запазва - според плана за зеленина остава само малка част. И в комплекс “Свети Георги” също са притеснени, че ще бутат сградата за социални услуги. разсадник на “Градини и паркове” също изчезва, опонира Добромира Костова от ДБ. Тя поиска точката да се отложи, но не получи подкрепа.

Арх. Ахрянов увери, че е подписан протокол за разглеждане на проекта на новия ОУП, който в близко време ще се обсъжда с общински съветници.

По думите на арх. Ахрянов в проекта на ОУП се залага на повече зеленина, включително около Белодробна болница, и на по- малка интензивност на застрояването.

Кметът Здравко Димитров беше категоричен - паркът и сградата на Белодробна болница се запазват.

Идеята е в Белодробна болница да се разкрие хоспис, но ще се търсят пари по оперативни програми на ЕС. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Запознат

Запознат

23.11.2021 | 15:47

Отново дългата ръка на Гергов. Бившия разсадник на общината е част от имотите на "Пълдинтуринвест". За да може да се построи там нов огромен блок трябва да се промени ПУП и зависимият кмет изпълнява нареждането на олигарха.

Отговори
5 0
Възмутен

Възмутен

23.11.2021 | 14:45

Превърнахте квартал Тракия в гето. Мастодонти никнат навсякъде в квартала. Сега ще строят нов срещу Оазиса при Йегерхоф. Кметът на района да си ходи., а не при всяко боднато дръвче да се снима какъв е природозащитник. А това, което е останало от зелената площ е завладяно от кучкари. Няма никакъв контрол. Дали тези кучета са регистрирани и плащат ли се такси за тях. А децата ни - кучета ги яли. Писна ми от кметове далавераджии

Отговори
4 0
Пич

Пич

23.11.2021 | 15:20

Същото е в Смирненски и Кючука!

Отговори
4 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

23.11.2021 | 14:40

За хората, които искат повече детайли давам линк към блога на общинския съветник от ДБ: https://kostova.bg/novi-zagubi-na-zeleni-ploshti/

Отговори
1 0
2+2 = 4

2+2 = 4

23.11.2021 | 12:43

Сега всичко си идва на мястото - 10 млн за път, свързващ SPS със "Скобелева майка".

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?