3906

През уикенда: Деца управляват самолет и катерят фасадата на Библиотеката в Пловдив

Невероятни забавления, екстремни игри и интересни демонстрации ще видят пловдивските малчугани по случай Деня на детето. Това ще стане на 1 и 2 юни от 10.00 до 16.00 ч., когато ще се проведе поредното издание на Детски фестивал на знанието и движението „Пловдив-2024“.

Организаторите са подготвили десетки изненади за младите си гости – от скално катерене на Бунарджика и изкачване по алпийски способ на фасадата на НБ „Иван Вазов“, до управление да самолет, хеликоптер или дрон – на тренажор, разбира се.

Децата на фестивала ще се насладят и на екстремните демонстрации на военни, полицаи, пожарникари и спасители, а също така ще си припомнят най-важните правила за безопасно движение по улиците и пътищата.

Организаторите - Народна библиотека ,,Иван Вазов“- Пловдив и ,,Асоциация за социална, здравна и правна помощ“, Клуб за планинско- приложни спортове ,,АГАРТА“-Пловдив и партньорите: Съвместно командване на специалните операции - Пловдив, ОД МВР - Пловдив, РД ПБЗН-Пловдив Първа районна служба, Алпийски клуб - Пловдив, Пещерен клуб Стринава - Дряново, Пещерен клуб - Казанлък, Българска федерация по спелеология, Сдружение Аварийно спасяване-Пловдив, Асоциация на родителите на деца с увреден слух ,,АРДУС“, Пещерен клуб Ъндърграунд - София, Пещерен клуб Джендема – Пловдив, Българска федерация по спелеология, Катедра ,,Въздушен транспорт“ при Технически университет – София, Книжарница ,,Мечо пух“, Асоциация Българска детска книга, Фабрика ,,Ден и Нощ“, Компания за бутилиране на минерална вода ,,Михалково“, ,,Хъс естейт“ ООД ви канят да посетите и участвате с вашите деца в демонстрации и много интересни събития.

Ето какво предвижда пълната програма на събитието:

-          Откриване в 10.00 часа с представители на организаторите и участниците,

(открит брифинг-представяне на събитието до сградата на Библиотеката.

-          Скално катерене – на хълм „Бунарджика“, до храм „Св.Св. Петър и Павел“ -Пловдив (осигурено e оборудване).

-          Катерене по алпийски способ по фасадата на Библиотека „Иван Вазов“- Пловдив, (осигурено e оборудване).

-          Експониране на оборудване, демонстрации и занимания по ориентиране от Съвместното

командване на специалните операции – Пловдив, до „Виенски павилион“ в Цар-Симеоновата градина.

-  Рисуване върху платно на статив, до чешмата, до езерото в Цар-Симеоновата градина.

- Демонстрации за спасяване, помощ на пострадали, техника и оборудване с Първата офроуд линейка, на алеята до Библиотеката и „Пеещи фонтани“.

-           Демонстрации на оборудване и екипировка от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Първа районна служба-Пловдив, алеята до Библиотеката и „Пеещи фонтани“.

-          Демонстрации на пещерно оборудване и практически съвети от представители на пещерен клуб при Българска федерация по спелеология, алея до „Пеещи фонтани“.

-          Демонстрации и експониране на снаряжение, сили и средства от „Специализирани полицейски сили“ при ОД МВР-Пловдив, алея до „Пеещи фонтани“.

 -         Демонстрации със следови кучета за откриване на наркотични и взривни вещества. Само на

01.06.2024 от 11.00 часа, алея до Главната пешеходна улица /до ДНА/, Цар-Симеоновата градина.

-          Демонстрации и съвети от сектор ,,Пътна полиция“- Пловдив на мобилната преносима площадка – кръстовище, за безопасно поведение, регулиране на движението с регулировчик, управление на тротинетки и велосипеди, безопасно пресичане, на алеята до „Пеещи фонтани“, до ул. „Велико Търново“.

-          Демонстрации от Технически университет - София, Катедра „Въздушен транспорт“ на авиационен тренажор. Предоставяне възможност на децата да управляват различна авиотехника - самолет, хеликоптер, дрон чрез тренажора. Място: сградата на Библиотека „Иван Вазов“- Пловдив.

-          Мини базар на книги и беседи на тема ,,Как да подбираме и четем книгите за децата“, срещи с автора на „Повелителят на щъркелите“, 11,30 ч. сграда на Библиотека „Иван Вазов“-Пловдив.

За подкрепа и сила, ще има кексчета и забавления с маймунката Мънки…и много други изненади!

Заповядайте с Вашите деца, за да си припомним връзката между знанията от книгите и практическите умения. Безопасно поведение и опазване на околната среда, съчетано с активен спорт и движение.

Възможни са промени и размествания при непредвидени обстоятелства!

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?