Следвайте ни

Преведоха всяка четвърта забавена заплата в Пловдивско

viber icon

След намесата на Инспекцията по труда всяка четвърта забавена заплата в Пловдив и региона през 2020 г. вече е изплатена. Така по сметките на служителите са преведени над 133 370 лв. от общо неплатени  524 958 лв.  За страната сумата е доста по-голяма – 4,5 млн. лв. или едва 3% от работниците, които са си получили заработеното си са от областта, съобщават от „Инспекцията по труда“. Над 90 на сто от просрочените възнаграждения в Пловдив и региона са били за периода март – август, което означава, че до тук се е стигнало с настъпването на ковид кризата. До края на февруари те са били едва 22 824 лв.

Служителите, който са останали без заплата, са се трудили като шивачи, кроячи, търговци на едро, строители. В капана на задлъжнелите към работниците работодатели попаднали и производители на напитки, както и хотелиерите. Ако работник не си получи заплата той има два варианта – или да сигнализира Инспекцията по труда, или да си я поиска по съдебен път. Срокът, в който може да подаде иск, е 3 години от датата, на която е трябвало да получи парите. 

Междувременно работници от 71 предприятия в страната са получили парите си от Фонда за гарантираните вземания, след като работодателите им са обявили несъстоятелност. Несъстоятелност може да се обяви ако заплатите са забавени за повече от два месеца на поне 1/3 от персонала. За 8 пловдивски фирми Инспекцията по труда е инициирала откриване на производство по несъстоятелност до август 2020г. 

През настоящата година се наблюдава ръст на сигналите за некоректни шефове в област Пловдив. Нарушенията са свързани с нередовно плащане, прекратяване на трудовото правоотношение, на работното време, почивките и отпуските се наблюдават в област Пловдив. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?