44

Преустройват кино „Космос” за 9 млн. лева

Обществена поръчка за преустройство на сградата на бившето кино „Космос” на ул. „Гладстон” ще обяви до няколко дни Община Пловдив, след като условията минат през контрола на държавната Агенция.

За сградата с амфитеатрална зала и изнесено старо обзавеждане в предишния мандат беше подготвен проект, изготвен от екипа на арх. Димитър Балджиев, арх. Елена Балджиева и арх. Инес Янкова а  и издадено строително разрешение. Киното ще се ползва за културен център с прожекции на мултимедия, изложби, мини спектакли, дискусии.

Поръчката е на стойност близо 9 млн. лева, каза зам.-кметът Пламен Панов. По националната програма за тази цел са отпуснати 4 млн. лева, които са достатъчни за старта на процедурата за избор на изпълнители.  Сградата е необитаема от миналия век, след като в началото на 90-те киното беше закрито. Площадът пред нея също ще ще бъде основно преустроен.

Проектът включват зала, фоайе с две по-малки, гъвкави презентационни пространства, изложбени площи, кафене със зони вън и вътре със съпътстващата техническа инфраструктура, обслужваща функциите. Залата предлага възможност да се ползва както за кино, така и за театрални представления, концерти, презентации, специфични експериментални аудио-визуални спектакли, събрания и конференции.

Предвидено е пълно обновяване на ВиК, ОВК, Електроинсталации и нови аудио-визуални решения. Предвижда се пълна подмяна на покривната хидроизолация. Новите проектни решения са с минимални влияния върху съществуващата конструкция.

В залата са поместени 599 места и е предложено е ново акустично решение.осигурява се достъпност на средата и се предвиждат нови санитарни помещения. Въведени са решения за пожарна безопасност, евакуация, оповестителна и известителна системи, нова система за вентилация и климатизация. 

А ето в какъв окаян вид е киното сега

 

Оцени новината

Оцени новината
4.7/5 от 13 оценки
4.7/5 от 13 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?