Следвайте ни

Преустроиха част от административния блок на Инфекциозна за болни

viber icon

Преустроиха  южната страна  от Административния блок на Инфекциозна клиника за лечението на болни. Там ще бъдат настанявани по-тежките случаи. Построена е и нова сграда от стоманена конструкция с термопанели. Освен това са монтирани са и външни асансьори към блоковете, видя „Марица“. 

Идеята за реконструкцията се роди в края на миналата година и през декември вече започнаха подготвителните дейности. За по-малко от три месеца пък ремонтните дейности по административната част, които бяха възложени на Цид Атлас, вече приключиха.  

Подменени са подовите настилки, мазилката и всички инсталации. Нови са системите за въздух, вакум и кислород, както и електро и интернет инсталациите. Подменена е и пожароизвестителната система. Положена е нова мазилка и шпакловка, върху които има антибактериална настилка. Такава настилка има и по пода, и тавана. 

„Тя може да бъде третирана с всякакви химикали за обеззаразяване и е устойчива във времето. Настилката е висок клас на износоустойчивост, а самата технология на полагане е с шевове и заварки. Таванът е окачен. Подът е основно с дебело винилово покритие. Там, където няма нужда да бъде такова е с гранитогресни плочи“, обясни техническият ръководител Антон Бенков. Той добави още, че ремонтираният вече бивш Административен блок е придобил вид на модерна европейска болница. 

В момента тече оборудване на стаите с легла, апаратура и шкафове. Асансьорите към старите блокове на Инфекциозна клиника пък ще позволят по-лесното придвижване на персонала, пациентите и апаратурата между етажите. 

Новата сграда, която е от стоманена конструкция от термопанели, пък е проектирана, така че да се вписва в архитектурата на помещенията, намиращи се в двора. Тя изглежда еднотипно с PCR лабораторията и нейното разширение. „Предимствата на този тип конструкция са по-бързият срок за монтаж и въвеждане в експлоатация, както и факта, че е по-пригодно за обслужване и рехабилитация. Освен това ако сградата спре да се използва, тя по-лесно може да бъде премахната“, обясни Антон Бенков.

Строят се и два стационара, като работата по тях не е приключила. И трите блока на Инфекциозна клиника също ще бъдат ремонтирани.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?